Jezsuita Menekültszolgálat: Európa fogadja be a menekülteket

Megszentelt élet – 2014. november 24., hétfő | 20:10

Maradjanak hűségesek az Európai Unió egyik alapértékéhez, és mutassanak konkrét szolidaritást a bevándorlók és menekültek iránt – Ferenc pápa november 25-i strasbourgi látogatása alkalmából erre buzdítják az európai országokat a Jezsuita Menekültszolgálat tagjai.


Az olasz Astalli Központ, továbbá a szolgálat máltai, németországi, angliai és franciaországi részlege emellett arra kérik az uniós országokat, működjenek együtt a Földközi-tenger térségében a hajókon érkező menekültek megmentésében.

Az utóbbi időkben jelentősen csökkent a háborúk és üldöztetések elől menekülők iránti szolidaritás, csakúgy, mint az Európai Unió tagországai közötti szolidaritás – állapítja meg a jezsuiták felhívása.

Olaszország egy éven át magára vállalta a Földközi-tenger nemzetközi vizeinek felügyeletét, és a Mare Nostrum művelet keretében több mint 140 ezer ember életét mentették meg. Október végén az Európai Unió elindította koordinált műveletét, a Frontex határvédelmi ügynökség által vezetett Triton elnevezésű humanitárius akciót. A Triton művelethez azonban a Mare Nostrum költségvetésének mindössze egyharmadát rendelték. Ez azt jelenti, hogy Európa számára fontosabb a határok ellenőrzése, mint az emberi életek megmentése – vonja le a következtetést a Jezsuita Menekültszolgálat nyilatkozata.

Az olasz Astalli Központ elnöke, P. Camillo Ripamonti szerint az európai vezetők és állampolgárok tegyék fel maguknak a kérdést: lehet-e a valódi szabadság és az igazságosság helye egy olyan földrész, amelynek nemzetei önmagukba zárkóznak, és pusztán belső biztonságukért aggódnak? Úgy tűnik, hogy az emberi életek megmentése túlságosan költséges, és az emberi jogok védelmét nem lehet hosszú távon biztosítani. Tegyük fel a kérdést: ezt az Európát akarjuk?

Meg kell valósítani, hogy a háborúk, üldöztetések elől menekülők biztos és legális úton kérhessenek védelmet Európában; ne kényszerüljenek arra, hogy életüket lélekvesztő csónakokon kockáztassák a Földközi-tengeren – hangzik a Jezsuita Menekültszolgálat felhívása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Coratolive.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria