Pápai audiencia nagyszerdán

Ferenc pápa – 2014. április 16., szerda | 17:18

A húsvéti triduum előtti általános kihallgatáson Ferenc pápa nyitott autóján körbejárt a Szent Péter téren, hogy köszöntse a zarándokokat. Mindenkihez volt egy jó szava, mosolya – tájékoztat a Vatikáni Rádió magyar nyelvű honlapja.

Sokakkal kezet fogott, röviden üdvözölt egyes csoportokat. Egy kisgyermek egy csomag sültkrumplit nyújtott át a pápának, amelyet örömmel elfogadott.

A spanyol nyelvű zarándokokhoz anyanyelvén szólva a pápa kifejtette: Júdás elmegy a főtanácshoz, és megkérdezi tőlük, hogy mennyit fizetnek, ha átadja nekik Jézust. Jézusnak is olyan ára van, mint bármely árucikknek a piacon, Jézus pedig elfogadja ezt a megaláztatást, egészen a kereszthalálig. Nagyhéten tekintsünk mindannyian a keresztre – buzdított a Szentatya. Kiemelte: Isten mindig közbeavatkozik, mégpedig abban a pillanatban, amikor az ember talán nem is várja. Jézus feltámad. Feltámadása nem tündérmese, hanem annak bizonyítéka, hogy Isten közbeavatkozik a legnehezebb, a legsötétebb pillanatban. 

Az arab nyelvű zarándokokat köszöntve Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy a nagyhetet Jézust követve éljük meg. Tanuljunk meg kilépni önmagunkból és elindulni mások felé, elsősorban azok felé, akik távol vannak, akikről megfeledkeztek, akiknek leginkább szükségük van a megértésre, a vigaszra és a segítségre.

A fiatalokhoz, a betegekhez és az új házasokhoz fordulva a pápa kiemelte: nagycsütörtökön kezdődik a húsvéti triduum, a liturgikus év középpontja. „Kedves fiatalok, gondolkodjatok el az Úr által üdvösségünkért fizetett vér árán.” A betegekhez a következő szavakkal fordult: nagypéntek tanítson türelemre a kereszt pillanataiban. Az új házasokat arra buzdította, hogy töltsék meg a feltámadás örömével otthonukat.

Az általános kihallgatásra egy – Ferenc pápa arcát ábrázoló – tortát hozott az egyik lengyel csoport. Amikor bemutatták a Szentatyának, ő vezetőjüknek, egy lengyel papnak humorosan megjegyezte: „Megesztek engem? Ezek szerint meg lehet enni a pápát.”

Az olasz nyelvű zarándokcsoportokat a Szent Péter téren bejelentő pap köhögési rohamot kapott a felolvasás közben, mire a pápa barátságosan és együttérzően, de mosolyogva azt mondta: „Megöregedtünk, ugye?”

Foto: Ansa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria