Jézus Krisztus Szupersztár Kolozsváron – VIDEÓVAL

Külhoni – 2014. augusztus 21., csütörtök | 14:20

Augusztus 20-án mutatták be Kolozsváron Andrew Lloyd Webber és Tim Rice 1973-as rockoperáját, a Jézus Krisztus Szupersztárt – tájékoztat a Vasárnap katolikus hetilap.


A darab bibliai alapokra épít, ugyanakkor olyan új, mai szempontokat is beemel a történetbe, amelyek negyven évvel a darab születése után is aktuálisak (a sztárolás lélektanára vonatkozó elemek például), ugyanakkor a helyenként nyilvánvaló ironikus megközelítés segít a lényeglátásban, nem tiszteletlen vagy profanizáló.

A Diákművelődési Házban a Kolozsvári Magyar Napok egyik rendezvényeként játszották először közönség előtt a hónapok óta főleg amatőrökkel, önkéntesekkel előkészített szuperprodukciót Jancsó Hajnal rendezésében.

A darab koreográfusa Jakab Melinda, zenei vezetője Hary Judit volt, vezényelt Vlad Eniu. A szöveget eredeti angol nyelven énekelték a szereplők, akik között néhány ismert művész is szerepet vállalt: Razvan Krivach, Dudu Isabel, Pákay-Farkas Csaba (Andy Ghost), vagy a magyar közönség számára tehetségkutatókból is ismert Fóris-Ferenczi Gábor és Johanna. Az előadást óriási érdeklődés és lelkesedés kísérte, és bátran elismerhetjük: méltán.


Akinek sikerült a bemutatóra bejutnia, nem bánta meg, és egyedülálló élményben volt része. Nem egy nagy mű vidéki műkedvelők által előadott másolatát láthatták, igazi művészi élmény jött létre. Mind a zenekar, mind a főszereplők és a kar remekül tejesített. Szinte hihetetlen volt a színpadi mozgást, táncot látva, hogy alkalmi, amatőr szereplőkből toborozták a színpadon otthonosan mozgó, azt mindig jól betöltő, az énekelt szöveget kiválóan előadó, megjelenítő kart. Jancsó Hajnalnak, bár pályája elején álló rendező, sikerült néhány egészen eredeti, ugyanakkor egyszerű és hatásos, emlékezetes jelenetet komponálnia, különösen a Jézust különböző helyzetekben bálványozó, illetve agyonnyomó tömeg megjelenítésekor, s a zárókép is ilyennek mondható.

A kolozsvári közönség igazán elégedett lehet, mert zenei-színpadi csemegét kapott, és augusztus 20-án olyan áhítatélményben volt része, ami méltó volt az ünnephez, mindezt olyan kivitelezésben, amely igazi művészi élményt nyújtott.

Magyar Kurír