Jézus Szíve maga az irgalom – Búcsút ünnepeltek Szatmárnémetiben

Külhoni – 2017. június 25., vasárnap | 16:30

Legyen olyan szívetek, amely kitartó az Úrban, olyan, amelyet legyőzött a Szentlélek, amely nyitott és készséges a testvérek iránt – mondta Miguel Maury Buendia apostoli nuncius Szatmárnémetiben, a Jézus Szíve-búcsún június 25-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bőséggel hullott az „égi áldás” a szatmárnémeti székesegyház előtti téren összegyűlt több ezer hívőre a Jézus Szíve-búcsún. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye búcsúünnepére idén is országhatáron belülről és túlról érkeztek katolikus hívek, hogy felajánlják önmagukat, családjukat Jézus Szentséges Szívének.

Reggel nyolc órától a Kálvária-templomban Román János nagybányai esperes főcelebrálásával román nyelven, fél tíztől ugyanott Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal-egyházközség plébánosa vezetésével német nyelven mutattak be ünnepi szentmisét. A nagymise tizenegy órakor kezdődött Miguel Maury Buendia, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa főcelebrálásával. Koncelebráltak Schönberger Jenő megyéspüspök és az egyházmegye papsága.

Schönberger Jenő a nunciust, a papságot és a híveket köszöntve a szívek egybeforrásának kegyelméért imádkozott. Így fogalmazott: egyházmegyénk Krisztus-közösség évében eggyé forr ma mindnyájunk szíve, akik itt együtt ünnepelünk, imádkozunk. Csodálatos egység, Jézus akarta egység! Ez az, ami kézzelfogható ma itt, a szatmári egyházmegye búcsújának ünnepén.

Miguel Maury Buendia szentbeszédében azt kérte a papoktól, forduljanak a Szív felé. Emlékeztetett, Ferenc pápa tavaly a római Szent Péter téren Jézus Szentséges Szívének ünnepén, a papok jubileumán azt kérte a papoktól, forduljanak a Szent Szív felé, mely bensőségesség, az élet legerősebb gyökere, érzéseink központja; tekintsenek két szívre: Jézusnak, a Jó Pásztornak Szívére és saját lelkipásztori szívükre.

A Jó Pásztor Szíve nemcsak egy velünk irgalmas szív, hanem maga az irgalom. Benne ragyog az Atya szeretete. Biztosak lehettek, hogy ebben a szívben meghallgatásra és megértésre találtok – hangsúlyozta a nuncius. – Ott megérezhetjük, hogy minden korlátunkkal és bűnünkkel együtt kiválasztottak vagyunk, és szeretve vagyunk. Erre a szívre tekintve újítsátok meg az első szeretet emlékét, amikor az Úr megérintett benneteket és a követésére hívott, valamint újítsátok meg azt az örömet, mellyel az ő szavára elhagytátok az élet hálóit.

A hívek felé fordulva kérő imára buzdított a szónok és arra, hogy Jézus alakítsa szívüket az Ő Szíve szerint.

Kedves hívek, ti a keresztség szentsége által részesültetek a hívek általános papságában. Titeket arra hív a Jóisten, hogy ne legyen „balerina szívetek”, olyan, amely össze-vissza táncol, amely engedi, hogy a pillanat heve elragadja, amely ide-oda csapong és engedményeket tesz vagy elégtételeket szerez önmaga számára. Legyen olyan szívetek, amely kitartó az Úrban, olyan, amelyet legyőzött a Szentlélek, amely nyitott és készséges a testvérek iránt – biztatott Miguel Maury Buendia. – Milyen szép és vigasztaló az Úr Jézus Szentséges Szívének ünnepe, amelyből a mi üdvösségünk forrásozik! Gyakran kérjétek, hogy Ő alakítsa szíveteket Szent Szívéhez hasonlóvá.

A Szentleckében, Szent János apostol második levelében a Jézus által hozott nagy újdonságról hallottunk: arról a bizonyosságról, hogy Isten a szeretet. De ez a Mindenható Isten, aki az eget és a földet teremtette, elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy saját életét közölje velünk, és hogy emberi szívvel szeressen minket. Jézus Szívével, hogy mi is ilyen szeretettel tudjuk egymást szeretni, még akkor is, ha szeretetünkre embertársainktól nem kapunk viszontszeretetet, vagy éppenséggel visszautasítást, utálatot tapasztalunk; olyan valamit, ami gyűlöletet és üldözést eredményez. Mi is mindannyian, még ha nem is szenvedtünk eddig igazi és súlyos üldöztetést, ahogy nagyjaink, ahogy Boldog Scheffler János vértanú püspökötök, vagy a többi vértanú, megtapasztaltunk már nem egyszer bizonyos szenvedéseket, diszkriminációt, megvetést. Amikor ilyet tapasztaltok, örüljetek, mert ez azért van, hogy tanúságot tegyetek az evangéliumról. Legyetek büszkék arra, hogy Jézussal és Jézusért elviselhetitek – fogalmazott a főcelebráns, végül pedig azt kérte a hívektől, hogy újítsák meg közösségüket Krisztussal.

A szentmisét körmenet követte az Oltáriszentséggel, majd a hagyományoknak megfelelően elénekelték a jelenlévők a Jézus Szíve litániát, melyben mindannyian felajánlhatták szívüket.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria