Jó üzletet csinált Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2018. május 14., hétfő | 20:21

A pápa ajándékba kapott sportautója 715 ezer euróért (több mint 225 millió forint) kelt el a Sotheby’s monacói árverésén május 12-én. A bevételt egyebek között az iraki keresztény lakosságnak az Iszlám Állam terrorszervezet által lerombolt otthonai, templomai és középületei újjáépítésére fordítják.

A Lamborghini Huracán 580-PS gépjármű kikiáltási ára 150 ezer euró volt – jelentette a Kathpress hírügynökség. 

Ferenc pápa a luxussportkocsi gyártójától kapta múlt év őszén a fehér színű, arany-sárga részletekkel gazdagított Lamborghini Huracánt, amely a kereskedelmi forgalomban mintegy 183 ezer euróba kerül. A katolikus egyházfő régóta ellenzi, hogy az emberek megvásárolják a legújabb autó- és telefonmodelleket. Pápaként ő egy kék Ford Focust használ a Vatikán falain belül és van egy 1984-ben készült Renault R4 típusú gépkocsija is.

A Lamborghini eladásából befolyó összeg egy részét a Ninivei-fennsíkon lerombolt keresztény települések újjáépítésére használják fel a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) pápai jogú alapítványon keresztül. A terv célja, hogy biztosítsák a keresztények visszatérését a területre – ennek érdekében újjáépítik otthonaikat, a középületeket és a templomokat. Miután három évet eltöltöttek országon belüli kitelepítettként az iraki Kurdisztánban, a projekt megvalósításának köszönhetően a keresztények végre visszatérhetnek gyökereikhez és visszanyerhetik méltóságukat.

A Lamborghini árverésre bocsátásának bevételéből egy másik részt a XXIII. János közösségnek juttat a Szentatya. A szervezet az emberkereskedelem és a prostitúció női áldozatainak gondozásával foglalkozik. A közösség 2017-ben emlékezett alapítója, Oreste Benzi atya halálának tizedik évfordulójára, illetve 2018-ban a szervezet alapításának ötvenedik évfordulójára.

A befolyt összeg egy további részét Ferenc pápa két olasz szervezetnek adományozza, amelyek elsősorban Afrikában végzik tevékenységüket: a Marco Lanzetta orvos által alapított Gicamnak, illetve a Közép-Afrika Barátainak (Friends of Central Africa), amelyek évek óta elsősorban nőket és gyermeket segítenek projektjeikkel.

Forrás: MTI/Kathpress

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria