Jól van a New York-i betlehemben talált újszülött kisfiú

Kitekintő – 2015. november 27., péntek | 20:01

Jól van az az újszülött, akit egy New York-i katolikus templom betlehemében találtak november 23-án, hétfőn.

A törülközőbe bugyolált kisfiú sírását a Kisded Jézusról (Holy Child Jesus) elnevezett templom gondnoka hallotta meg ebédidejéről visszatérve, aki rögtön riasztotta a plébániai titkárt és Christopher Heanue plébánost, valamint a mentőszolgálatot. Az újszülött pár órával azelőtt születhetett, a helyi kórházba szállították.

Mint Christopher Heanue a BBC News-nak elmondta, nagyon megrendítette az eset, ugyanakkor meg is hatódott. „A templom a rászorulók otthona kell legyen. Ferenc pápa sokszor tanít az irgalomról, és hamarosan kezdődik az irgalmasság szentéve – mi lenne irgalmasabb, mint otthont adni valakinek, aki rászorul?” A plébános elmondta, mennyire örül, hogy a gyermek anyja rátalált erre a templomra, és biztonságos helyen hagyta a gyermekét.

Octavio Cisneros brooklyni segédpüspök elmondta: „A baba egy törülközőbe volt bebugyolálva. Sírt, tehát egészségesnek tűnt; rendesen lélegzett, jó színben volt, a köldökzsinór még rajta volt.”

A templomok „biztos menedéknek” számítanak a New York-i törvények értelmében. A „biztos menedék” törvény (hivatalos nevén: Elhagyott gyermekek védelméről szóló törvény) kimondja, hogy senki nem büntethető, ha az öt napnál fiatalabb gyermekét otthagyja egy megbízható személy gondjaira bízva (vagy a hatóságokat azonnal értesítve) egy templomban, kórházban, rendőr- vagy tűzoltóállomáson. Mivel az újszülött szülőanyja nem ezt tette, felmerült a büntethetősége; a térfigyelő és bolti kamerák segítségével azonosították, azonban végül nem indítottak eljárást ellene.

„Imádkozzunk ezért a gyermekért – írta Heanue atya Facebook-oldalán –, a szüleiért, és azokért, akik majd otthonukba fogadják őt.” A plébánia közösségéből egy fiatal házaspár már jelentkezett is, hogy boldogan örökbe fogadná a kisfiút.

Forrás: Catholic Herald; BBC News

Fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria