Jótékonysági futást szervez az Egyház Indonéziában a rászoruló pedagógusokért

Kitekintő – 2020. december 30., szerda | 18:55

A Fides hírügynökség 2020. december 29-i híradását adjuk közre a bizonytalan helyzetbe került pedagógusok megsegítésére szervezett indonéziai jótékonysági akcióról.

Amit a mostani karácsonyi időszakban összegyűjtünk, nemcsak a katolikus tanároknak adjuk, hanem minden rászoruló pedagógusnak. Amikor Jézus Krisztus születését és jelenlétét ünnepeljük, együttérzéssel tekintünk sok pedagógus kiszolgáltatott helyzetére. Az Egyház kifejezi szolidaritását a leginkább szükséget szenvedők iránt – erről beszélt a Fides hírügynökségnek Anita Lie, a surabayai Widya Mandala Katolikus Egyetem tanára, bemutatva az indonéziai karitász által a helyi katolikus egyház támogatása mellett szervezett jótékonysági kezdeményezést.

Egy nem versenyszerű futásról van szó, melyet rendkívüli adománygyűjtéssel kötnek össze a rászoruló pedagógusok számára. Anita Lie, az akció egyik szervező intézményének, az Indonéziai Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának tagja ezzel kapcsolatban elmondta, 12 milliárd rúpiára (több mint 250 millió forint) van szükség, s ebből legalább 9 milliárdot szeretnének összegyűjteni.

2005-ben Indonézia fontos kezdeményezést indított a pedagógusok létszámának növelése, de legfőképpen a kompetenciák és a minőség javítása érdekében. 2018-ban az ország pedagógusainak körülbelül fele rendelkezett megfelelő végzettséggel, 17 százalékuk alkalmas volt a bizonyítvány megszerzésére, 30 százalékuk azonban még mindig nem. A Világbank jelentése szerint a szakma sokkal vonzóbbá vált, többek közt a bérek 600 amerikai dollárnak megfelelő összegre (178 ezer forint) való emelése miatt. Ez azonban nem általános, közel sem mindenkire vonatkozik: bár a bérminimum körülbelül 167 dolláros (kb. 50 ezer forint) havi összeget jelent, egy bizonyítvánnyal nem rendelkező pedagógus átlagosan 40 dollárnyi (kb. 12 ezer forint) fizetést kap. Számos kisebb oktatási intézmény működik szerte Indonéziában, melyek nem kapnak állami támogatást, és olyan területen működnek, ahol sok szülő nem tudja kifizetni az iskoláztatás költségét.

A koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten. Előtte az oktatási intézmények a szülők adományai vagy a tandíj révén jutottak forrásokhoz. A járvány következtében azonban sok szülő elvesztette az állását, és nem tudja megfizetni az iskolát. Emiatt számos intézményben veszélybe került a pedagógusok bére.

A jótékonysági esemény – mondta Anita Lie – különböző szervezetek összefogásával jött létre. Sokakat aggaszt a világjárvány miatt kialakult helyzet, amelybe a részmunkaidős vagy tartós munkaviszonnyal nem rendelkező tanárok kerültek, különösen a legelmaradottabb régiókban.

December 1-jén kezdődött meg a gyűjtés nyitó szentmise keretében, melyet Ignatius Suharyo bíboros, Jakarta érseke celebrált más papokkal, köztük Gandhi Hartono jezsuita atyával, az Indonéziai Püspöki Konferencia Oktatási Bizottságának főtitkárával együtt.

Az indonéziai karitász osztja majd szét a rászoruló tanárokért szervezett, az Egyház berkein belül és kívül is sokakat megszólító jótékonysági esemény során összegyűlt összeget.

Sokan lelkesen támogatták a felhívást, hogy jót tegyenek másokért. S talán ez a legfontosabb, ami a sportnál jóval több: az önzetlenség kultúrája – fogalmazott Anita Lie.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: benarnews.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria