Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

Hazai – 2019. február 22., péntek | 12:19

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Január 1-jén az esti órákban tűz ütött ki a perbáli katolikus templomban. A Szent Anna-templom barokk főoltára teljesen elégett, és a benne található két áldoztató kehely is megsemmisült. Elégtek a főoltár dobogóját letakaró szőnyegek; megsérült a templom védőszentjeit ábrázoló, a főoltár mögött függő oltárkép.

A főoltár mellett található freskó a hő és a füst hatására súlyosan károsodott, a keresztelőkút megperzselődött. Az oldalfalakon és a boltozatokon sűrű füstlerakódások képződtek; a főoltártól 15 méterre található orgona sípjain a festékréteg felhólyagosodott a hőtől. A helyszínre érkező fővárosi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett vízsugárral előbb körülhatárolták, majd eloltották a tüzet.

A kár részben eszmei, hiszen a főoltár az 1800-as évek elején készült, gazdagon díszítették fafaragványokkal. A templom külső felújítása az elmúlt évben fejeződött be, belső felújítását tervezték – a tűz okozta károk elkerülhetetlenné teszik mielőbbi megkezdését. A helyreállításra, illetve a templom belső megújulására adományokat gyűjtenek a Perbáli Római Katolikus Plébánia számlaszámán: 11103303-75013736-36000001.

A tűzesetről ITT látható összeállítás.

* * *

A MOM Kulturális Központ Színháztermében március 17-én, vasárnap 18 órakor kezdődő, „Mindnyájan egyért” mottóval szervezett jótékonysági koncerten fellép Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész, a Magyar Örökség díjas Szent Efrém férfikar és a V.S Guitar Orchestra.

A zenei est végén Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök köszöni meg az előadóművészeknek fellépésüket és a jelenlevők részvételét, segítségét.

A koncert teljes bevételét a tűzkárt szenvedett perbáli plébánia részére gyűjtik, az egyedülálló barokk oltár újjáépítésére.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria