Jubileumi évvel ünneplik a Costa Rica-i katolikusok érsekségük alapításának 100. évfordulóját

Kitekintő – 2020. február 19., szerda | 13:33

Costa Rica egyetlen – San José-i székhelyű – érseksége és két ugyanakkor létrejött egyházmegyéje alapításának századik évfordulója alkalmából jubileumi évet hirdettek, amely 2020. február 16-tól 2021. február 16-ig tart. Ferenc pápa levélben buzdította a latin-amerikai ország lakóit, hogy fáradhatatlanul evangelizáljanak.

A pápa lélekben csatlakozik a centenáriumi ünnephez, hálát adva az Úrnak az elmúlt száz év gyümölcseiért. Ferenc pápa köszönti a papságot, a szerzeteseket és a világiakat, akik részt vettek a jubileumi nyitó szentmisén. Államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával küldött üzenetében a Szentatya arra buzdítja a Costa Rica-i egyházat, hogy a hívő világiak és a megszentelt életet élők egyaránt fáradhatatlanul hirdessék az evangéliumot. Tartsák szem előtt Urunk, Jézus Krisztus irgalmas szeretetét, melyből minden igazság, jóság és szépség fakad. Vigyék el mindenkinek az evangélium örömét, főként a rászorulóknak és a perifériákon élőknek. Tegyenek tanúságot a keresztény életről a társadalom különböző rétegeiben. Levele végén a pápa a Los Angeles-i Szűzanyához, Costa Rica védőszentjéhez fohászkodik anyai oltalomért, majd szeretettel adja apostoli áldását a jubileumi év eseményeinek minden résztvevőjére.

XV. Benedek pápa 1921-ben Praedecessorum kezdetű bullájával alapította meg a Costa Rica-i egyháztartományt. A San José-i egyházmegyét érseki székhellyé tette, illetve létrehozta a limóni és az alajuelai egyházmegyét. Ebben a három egyházmegyében nyerhetik el a lelki kegyelmeket és a teljes búcsút a szokásos feltételek mellett azok a hívek, akik felkeresik az ott található székesegyházakat.

A jubileumi évnek három fő mozzanata lesz, ebből az első február 13-án egy megnyitó szentmise volt, amelyet a limóni székesegyházban mutattak be. 1506-ban a limóni egyházmegye területén miséztek először, miután Kolumbusz Kristóf negyedik expedíciója során Costa Rica földjére lépett. A következő fontos esemény július 19-én lesz, amikor a San José-i főegyházmegyében országos találkozót tartanak. A centenáriumot 2021 februárjában az alajuelai egyházmegyében országos eucharisztikus kongresszus keretében zárják le ünnepélyesen. Február 16-án, vasárnap a három fő székesegyházban megnyíltak a szentkapuk a zarándokok előtt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Conferencia Episcopal De Costa Rica

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria