Jubileumi kiállítás mutatja be Győr szakrális kincseit

Kultúra – 2014. október 7., kedd | 12:32

Pápai Lajos győri megyéspüspök október 3-án megnyitotta az idén 25 éves Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár jubileumi kiállítását – tájékoztat Paksa Balázs egyházmegyei sajtóreferens.

A megnyitón Kiss Tamás kincstárigazgató rövid köszöntőjében felidézte egy, a konstanzi zsinat hatszáz éves jubileumára készült kiállítással kapcsolatos emlékét. A győri kincstár a Bornemissza-mitrát kölcsönözte a kiállításhoz, s mikor az átadáskor előkerült a püspöksüveg a csomagolásból, a Louvre-ból, a New York-i Metropolitan Múzeumból és a Vatikáni Múzeumból érkezett neves szakemberek csodálkozásukat fejezték ki, mely tovább nőtt, amikor megtudták, hogy nemrég sikerült rátalálni egy újabb, hasonló korból származó mitrára a győri bazilikában. A rövid történet jól érzékelteti, hogy egyházmegyénkben milyen értékes kincsek vannak – vonta le a következtetést Kiss Tamás. Az igazgató ezután röviden vázolta a kincstár és könyvtár gyűjteményének létrejöttét, majd felkérte Benkovich Ferenc pápai prelátust, idézze fel a kincstár és könyvtár megalapításának történetét.

Benkovich Ferenc a győri Szentlélek-templom 1987-es felszentelése után kapott késztetést arra, hogy a régi szeminárium épületét visszaszerezve létrehozza az egyházmegyei papi otthont, karöltve az egyházmegyei kincstár és könyvtár megalapításával. A leromlott állapotú kincseket, a beázott könyvtárat és a diákkollégiumként üzemelő épületet csupán használatra kapta meg még 1964-ben Győr városa, így az állam által fedezett tatarozás költségeit megfizetve az egyház visszakapta az ingatlant. Az 1989. október 25-én tartott megnyitón jelen volt Glatz Ferenc művelődési miniszter is. A gondviselés újabb ajándékaként a Szentlélek-templom mellett később katolikus iskola és idősotthon épült.

Kiss Tamás igazgató néhány számadattal is érzékeltette az elmúlt negyedszázad eredményeit: közel 35 időszaki kiállítás nyílt az épületben, 47 pályázaton összesen mintegy 50 millió forintot nyertek, és 12 kiadvány jelent meg a gyűjtemény együttműködésével. Kiss Tamás megköszönte a munkát munkatársainak és minden segítőnek.

Pápai Lajos megyéspüspök megnyitóbeszédében a kereszténység kultúrateremtő és -terjesztő szerepére hívta fel a figyelmet. Ahogy XVI. Benedek pápa fogalmazott, a kereszténység nem a mítoszt, hanem a logoszt választotta, vagyis a pogány vallásokat babonaként vetette el, a pogány filozófusok életművét azonban értékelte. Edith Stein szerint aki az igazságot keresi, akarva-akaratlanul Krisztust keresi. Az emeritus pápa egy beszédében kiemelte: „Merjétek bátran kutatni az igazságot, mert az igazság szabaddá tesz titeket.” Pápai Lajos e megfontolások nyomán hangsúlyozta, a keresztény ember félelem nélkül, szabad lélekkel tekint a kultúrára, s amellett az értelem – logosz – mellett áll, mely Istentől ered. A főpásztor kifejezte örömét, hogy 25 évvel ezelőtt kihasználhatták az adódó lehetőséget a kincstár és könyvtár megalapítására, megköszönte a segítséget, és azt kívánta, hogy az eddigi színvonalas munka minél tovább folytatódjon.

Kiss Tamás ezután bemutatta a jubileumi kiállítást: az első teremben az állandó kiállításon túl a Győri Egyházmegye plébániáiról származó értékes liturgikus tárgyak láthatók, a második teremben pedig eddig még nem restaurált műkincsek tekinthetők meg. A szemléletmódjában új kiállítás egyúttal figyelemfelhívás műtárgyaink jelentőségére és állapotára. A könyvtárteremben pedig a csaknem 80 ezer kötetes anyagból láthatnak válogatást az érdeklődők, az országban Budapesten kívül kizárólag itt fellelhető corvinával, a Zalka-antifonáriummal, valamint francia nyelvű könyvekkel és ősnyomtatványokkal. A megnyitó után a vendégek, köztük Nicolas Jean René Brouwet lourdes-i püspök, megtekinthették a kiállítást.

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria