Jubileumi konferenciát tartott a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata

Hazai – 2019. július 2., kedd | 15:47

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata június 28-án ünnepelte alapításának 15. évfordulóját. Ez alkalomból konferenciát rendeztek Vácott, amelyre más egyházmegyék hasonló szolgálatainak képviselőit is meghívták. Érkeztek vendégek többek között Budapestről, Pécsről, Egerből, Debrecenből, Szombathelyről, Miskolcról és Nyíregyházáról.

A program hálaadó szentmisével kezdődött a Barátok templomában. A liturgián a zenei szolgálatot Horváth Antal kántor látta el.

A szentmise után a püspökségen, a konferencia előtt lehetőség adódott kötetlen beszélgetésre. A résztvevők megcsodálhatták az ünnepi dekorációt, melynek középpontjában a szolgálatot jelképező hajó volt, vitorláján a 15-ös számmal. A hajó kincseket vitt, amelyeket az elmúlt másfél évtizedben leltek meg a szolgálat munkatársai.

A köszöntő után Török Gábor, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének igazgatóhelyettese tartott előadást, Segíts magadon, Isten is megsegít! – A reflexió szerepe a lelkigondozásban címmel. Az előadásba a hallgatóságot is bevonta: rövid önreflexiós gondolkodásra hívta a résztvevőket, amelynek eredményét párokban beszélhették meg.

Pigler Anna a Kilátó Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálatot mutatta be. A segítő közösség már négy helyszínen, ingyenesen segít a krízisben lévőknek, beszélgetni vágyóknak. A konferencia résztvevői így egy olyan szolgálatra tekinthettek rá, amely nem a kórházban szenvedőkre, hanem a hétköznapi életben helytállókra figyel.

„Egy kávé?” – szólították meg a hallgatókat a következő előadók, akik a Budai Irgalmasrendi Kórházból érkeztek: Arapovicsné Kiss Krisztina főorvos és Bajnóczi Szilvia Sára nővér egy párbeszédet jelenítettek meg – több eset segítségével mutatták be, hogy orvos és lelkigondozó hogyan lép oda, milyen eszközöket használ az együttműködő gondoskodás során.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria