Jubileumot ünnepelt a Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja

Megszentelt élet – 2017. október 18., szerda | 10:08

A világ különböző részein tevékenykedő körülbelül ötszáz Szent Erzsébet-nővér gyűlt össze a szeptember utolsó napjaiban tartott jubileumi ünnepségre a lengyelországi Nysában. Jelen voltak a sárospataki közösség tagjai is.

 

A rend alapításának 175., a társalapító, Boldog Merkert Mária Lujza születésének kétszázadik, boldoggá avatásának tizedik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségre Rómából Nysa városába látogatott Samuela Werbińska generális anya is. A kongregáció általános elöljárója és a vezetőség tagjai mellett jelen voltak a különböző országokban tevékenykedő Szent Erzsébet-nővérek, valamint a rendhez tartozó Szent Erzsébet Apostolai Közösség tagjai is.

Nysa kiemelkedően fontos helyszín a Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja számára, hiszen 1842-ben itt kezdte meg működését a rend. Ebben a városban született és élt a társalapító, Boldog Merkert Mária Lujza, aki a Szent Jakab és Szent Ágnes tiszteletére szentelt bazilikában részesült a keresztség, az elsőáldozás és a bérmálás szentségében. Őt itt avatták boldoggá; szarkofágja is e templomban található.

A jubileumi programsorozat négy napja során a jelenlévők a rend múltjával, jelenével és jövőbeli terveivel foglalkoztak.

Szeptember 27-én kiállítás nyílt a nysai múzeumban a misszióban dolgozó Szent Erzsébet-nővérek szolgálatáról, majd Andrzej Czaja püspök ünnepi szentmise keretében megáldotta az új Boldog Mária Lujza-oltárt.

Másnap Jan Kopiec giwicei és Andrzej Czaja opolei püspök a rendi közösség áldozatos tevékenységéről beszéltek előadásukban. A különböző országokban dolgozó nővérek prezentációkkal mutatták be életüket, mindennapjaikat. A programot a Vietnámból érkezett nővérek tánca, valamint az oroszországiak éneke színesítette. A nap zárásaként a résztvevők megtekintettek egy Boldog Mária Lujzáról szóló színi előadást. 

A harmadik nap reggelén Paweł Stobrawa opolei segédpüspök mutatott be szentmisét. A délelőtt Mária Lujza tiszteletéről szóló előadásokkal és prezentációkkal telt, délután a nysai Szent Erzsébet-nővérek és gyermekek adtak meglepetésműsort.


Az ünnepi események zárásaként szeptember 30-án Zenon Grocholewski bíboros mutatott be szentmisét a nysai bazilikában. Több sziléziai püspök és számos paptestvér koncelebrált, köztük Kecskés Attila címzetes kanonok, zempléni főesperes. A bíboros homíliájában az alázat erényére irányította a figyelmet, mely tiszta erőforrás Istentől, és minden Szent Erzsébet-nővér számára elengedhetetlenül szükséges.

A Szent Erzsébet Nővéreinek Kongregációját Wolff Klára alapította 1842-ben Nysában Merkert Mária Lujzával és Matilddal, valamint Werner Franciskával. Klára Isten hívására válaszolva a betegek és rászorulók szolgálatának szentelte életét; Krisztus szavai szerint – „amikor megtettétek ezt egynek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek” – ápolni akarta a betegekben „Krisztus szenvedő tagjait”. Az új alapítást Jézus legszentebb szívének ajánlották. Az alapító anyák Árpád-házi Szent Erzsébetet választották védőszentjüknek: az ő példája nyomán akarták szolgálni Krisztusban a szenvedő emberiséget. A kongregáció fejlődéséhez és a lelkiség megvalósulásához különösen hozzájárult a társalapító és első generális anya, Merkert Mária Lujza 2007-ben történt boldoggá avatása. A Szent Erzsébet Nővéreinek Kongregációja pápai jogú szerzetesi közösség. A szerzetesi fogadalom által a nővérek mindenekelőtt Istennek adják magukat; kötelezik magukat egész életükön át arra, hogy közösségben élnek az Istennek fogadott tisztaság, szegénység és engedelmesség fogadalma szerint, a konstitúciónak megfelelően. A kongregációhoz jelenleg ezerháromszáz nővér tartozik szerte a világon.

Forrás: Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja 

Fotó: Janics Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria