Pünkösdhétfőn tartották a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye családi napját

Hazai – 2017. június 12., hétfő | 13:13

Június 5-én a Baja közelében található Máriakönnye-Vodica kegyhelyen, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Családpasztorációs Bizottságának szervezésében tartották a főegyházmegye családi napját.

A 2017-es esztendőt Szent László-emlékévnek nyilvánította a Nemzetpolitikai Államtitkárság a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából, így nem volt kérdés a főegyházmegye családpasztorációs bizottsága számára, hogy az idei egyházmegyei családi napon Szent László király és vele a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első főpapja, Asztrik érsek korát idézik fel.

Méltó helyszínnek bizonyult a Baja közelében található Máriakönnye-Vodica kegyhely, a kápolna melletti zarándokösvény és játszótér, amit a bajai Páduai Szent Antal-templom plébánosa, Schindler Mátyás biztosított a mintegy hatszáz résztvevőnek.

Bábel Balázs érsek a főegyházmegye több paptestvérével együtt pünkösdi ünnepi szentmisét mutatott be, amelyen hat fiatal felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Homíliájában a főpásztor – a Szentlélek kiáradásának ünnepén – kiemelte: a Szentháromság bensőséges szeretetközössége megmutatja a szeretet összetartó erejét, amely a családokat összetartó szeretetkapcsolatnak is mintája. A kalocsa-kecskeméti érsek Kalkuttai Szent Teréz anyát idézve kiemelte: „Amelyik család együtt imádkozik, együtt is marad.” A bérmálkozó fiatalokat arra buzdította, hogy – mivel a szentség kegyelme megerősíti felnőtt hitüket –, lelki értelemben is váljanak felnőtté.

A szentmisét „udvari vigasság” követte, amelyet a „messzi vidékről hazaérkező Szent László király és hitvese” tiszteletére rendeztek a „királyi udvarban”: a történelmi kerettörténetébe ágyazott családi kalandtúra tíz állomásán a Bajai Espereskerület hitoktatói fogadták a családokat; az állomásokat Jeney Gábor, az egyházmegye családreferense ismertette. A „középkori várba” való bejutást követően lehetett lovagolni, íjászkodni, csúzlival lőni, apródpróbán részt venni; a táncterem is nyitva állt a vendégsereg előtt. Az udvar apraja-nagyja bekapcsolódhatott a koronakészítésbe és a karddal való ügyeskedésbe. A lovagi próbák közt a furfangos, játékos szellemi feladatok is helyet kaptak, melyek során a résztvevők Szent László életével és a kegyhely történetével ismerkedhettek meg.

A „királyi pár” jelenlétében elfogyasztott lakoma után egy szemfényvesztő, Molnár Szabolcs bűvész mutatványai, majd táncmulatság következett.

A nap végén értékes ajándékokat sorsoltak ki a vigasságon részt vevők között. Az esemény koordinátoraiként a SZÉK egyesület által működtetett Parázs Pasztorális Központ munkatársai köszönetüket fejezték ki a helyi segítőknek.

Az egész nap az érsekség ajándéka volt a családok örömére. A szervezők és a résztvevők megállapították, hogy az elmúlt évek legsikeresebb, legnagyobb létszámú és egyik legjobb hangulatú családi napján vehettek részt. Mindvégig érezhették a Szentlélek közösségteremtő erejét, az Úristen áldását és a Szűzanya oltalmát – olvasható Szarvasné Vancsura Margit beszámolójában.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye következő családtalálkozóját október 14-én tartják Kalocsán.

Forrás: Parázs Pasztorális Központ/Szarvasné Vancsura Margit

Fotó: Parázs Pasztorális Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria