Kápolnát szenteltek az ajkai kórházban

Hazai – 2015. január 27., kedd | 15:22

Márfi Gyula veszprémi érsek január 24-én ökumenikus szertartás keretében szentelte fel az ajkai Magyar Imre Kórház ötödik emeletén kialakított kápolnát Szent Erzsébet tiszteletére – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

A szentmise kezdetén Vida István, a kórház főmérnöke köszöntötte az egyházi méltóságokat és a meghívott vendégeket. Ezt követően Márfi Gyula érsek, az egyházmegye főpásztora szentelte fel a kápolnát, majd áldotta meg a berendezési tárgyakat és a liturgikus eszközöket. Vajda István evangélikus és Sándor József református lelkész is áldást mondott a kápolnára.

A kápolna civil kezdeményezésre készült el, mivel többek szükségét érezték, hogy legyen egy csendes, elmélyülésre alkalmas hely a betegek számára a kórház területén. „Az Úrnak szentelt legyen ez a kápolna, szolgáljon a hívek gyógyulására és épülésére” – mondta Vajda István evangélikus lelkész. „Megszentelni nem más, mint elválasztani a közönségestől, és odaadni az Isten számára megkülönböztetett használatra. Csodálatos dolog, hogy van egy hely, ahová elvonulhatunk, elcsendesedhetünk, ahol Istennel találkozhatunk. Most Isten kezéből kaptunk egy helyet, ahol kiönthetjük szívünket az Úr előtt, az élő Istennek igéjét hallhatják azok, akik ide belépnek” – fogalmazott Sándor József református lelkész.


Szentbeszédében Márfi Gyula érsek megemlítette, hogy többször járhatott már Lourdes-ban, és megragadó volt számára látni, milyen szeretettel bánnak ott a fiatalok a betegekkel. Elmondta, a betegeknek is tudatában kell lenniük annak, hogy a szenvedő Krisztust teszik jelenvalóvá. Tudni kell a betegségeket türelemmel hordozni. Hangsúlyozta, hogy a hívő betegek bizonyíthatóan jobban gyógyulnak, mint nem hívő társaik. A betegekért és az adományozókért mondott mise után a főpásztor kifejezte köszönetét, és hangsúlyozta, hogy a hívő betegek türelmesebbek, jobban gyógyulnak és tovább élnek. Kiemelte, a kórház minden dolgozójának fel kell ismernie a betegekben a szenvedő Krisztust. Imádkozniuk kell, hogy megkapják a gyógyítás karizmáit, hogy személyükben ott legyen a gyógyító Krisztus a beteg mellett. „Rendkívül fontos, hogy tudjunk türelmesen szenvedni. Jó lenne, ha a betegek is tudatában lennének méltóságuknak, ha bizalom, alázat, szeretet töltené el őket” – mondta az érsek. A szentmisén koncelebrált Bakos Frigyes kerületi esperes, ajkai plébános; Mail József, az egyházmegye gazdasági helynöke, Szijártó László pápai kerületi esperes, a pápai Szent Benedek-templom plébánosa.


A hívek adományainak köszönhetően kialakított új kápolna létrehozását hosszas előkészítő munka előzte meg. Mindebben nagy szerepet vállalt Ernhéfer Ferencné, a kórház főnővére, aki mozgatórugója volt a feladatok elvégzésének és a szükséges anyagi források összegyűjtésének.

A kápolnában szombatonként tartanak majd szentmiséket, illetve istentiszteleteket.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria