Kapuvár magyaros étellel ajándékozta meg a római szegényeket

Külhoni – 2015. január 11., vasárnap | 14:54

A kapuvári ÍzvadÁszok egyesület Kapuvár Önkormányzata, helyi vállalkozók és magánszemélyek támogatásával ünnepi ebédet készített római szegények számára január 6-án a Szent Egyed közösség római ingyenkonyháján. A főzőcsapat tagjai másnap találkoztak Ferenc pápával.

A kapuvári amatőr főzőcsapat vezetője, Magyar László kérdésünkre válaszolva elmondta: az evangéliumi tanítást – „Éhes voltam, és ennem adtatok… Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,35.40) – igyekeztek valóra váltani Rómában, és itthon is eszerint tevékenykednek.

Az ÍzvadÁszok családi amatőr főzőcsapat 2008-ban alakult Magyar László vezetésével. Azóta rendszeresen részt vesznek különböző gasztronómiai versenyeken. Tavaly elnyerték a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Szabadtűzi Lovagrend szakemberei által odaítélt Arany fakanál-díjat. Megalakulásuk óta rendszeresen jelen vannak és főznek különböző jótékony alkalmakon. A tavalyi évben tizenegy alkalommal vettek részt valamely közösség számára szervezett jótékony főzésben Kapuváron.

A római főzésre Csikai Ferencen keresztül kaptak felkérést, aki rendszeresen szervez utakat az Örök Városba, és kapcsolatban van többek között Németh László olaszországi magyar főlelkésszel, valamint a Szent Egyed közösség római vezetőjével.

A kapuváriak kijutását Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás is segítette, a jótékony akció pedig Kapuvár Város Önkormányzata, kapuvári vállalkozók és nagylelkű magánszemélyek támogatásával valósulhatott meg.

Vízkereszt ünnepén a mintegy kétszáz adag magyaros ebédet a Szent Egyed közösség via Dandolón működő ingyenkonyháján főzték meg és tálalták fel a kapuváriak. A családi főzőcsapathoz a római út alkalmával csatlakoztak: Csikai Ferenc, az út egyik szervezője, Koloszár Renáta, Füzi József, valamint Budai Imre, Kapuvár alpolgármestere. Ők szintén közreműködtek az ebéd elkészítésében.

Éhes voltam, és ennem adtatok.” A magyarországi Kapuvár által 2015. január 6-án, Urunk megjelenésének ünnepén felajánlott ebéd emlékére, mely a Szent Egyed (Sant’Egidio) közösség via Dandolón működő ingyenkonyháján valósult meg. Kapuvár önkormányzata, lakói és az ÍzvadÁszok gasztronómiai egyesület, akik szeretettel főzték meg az ebédet Ferenc pápa útmutatását és a szegények iránti különleges figyelmét követve, boldog új évet kívánnak! – olvasható a plakáton, melyet az ingyenkonyha kapujára január 6-án kifüggesztettek.

A római via Dandolón a Szent Egyed közösség által működtetett konyha 1988 óta várja a szegényeket ebéddel és vacsorával. Naponta mintegy ezer ember kap meleg ételt az ingyenkonyhán, ahol évente 150 ezer adag ételt biztosítanak. Az itt étkezők körülbelül 75%-a külföldi (mintegy 150 országból), 25%-a olasz.

A konyhán körülbelül ezer önkéntes segít évente. A Szent Egyed közösség tagjai mellett részt vesznek a munkában más önkéntesek is, köztük Rómában tanuló papok, szerzetesek. Az ingyenkonyhán, melyet menzának neveznek, az asztaloknál szolgálják ki a szegényeket, ők vannak a középpontba.

A konyha más szolgáltatásokkal is összekapcsolódik: a közösség orvosi rendelőt, tanácsadó központot, nyelviskolát, könyvtárat tart fenn, és az utcákon is szolgálja a hajléktalanokat. A menza címére közel hétezer ember van hivatalosan bejelentve.

Másnap, január 7-én a kapuváriak részt vettek a Ferenc pápa által a VI. Pál-teremben tartott általános kihallgatáson, ahol személyesen is találkozhattak a Szentatyával. 

Magyar László szerint a Ferenc pápával való találkozás életre szóló élmény, és eddigi munkájuk megkoronázása. „A Szentatya nagyon közvetlen, kedves ember, a szeme jóságot és szeretetet tükröz. Ajándékot is vittünk neki, valamint átadtuk a kapuváriak üdvözletét, és áldását kértük városunkra” – mondta el a kapuvári küldöttség vezetője, aki így összegezte római útjukat: „Ételt vittünk Rómába, és áldást hoztunk Kapuvárra.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria