Karácsonyig és még tovább – „Szuperadvent” Jézussal

Nézőpont – 2019. december 8., vasárnap | 18:30

Az idei advent 2020 szeptemberéig tart: töltsük meg tartalommal a közelgő karácsonyra és a jövő szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület időszakát!

Különleges adventünk van. Persze optimális esetben, ha a karácsony előtti időszak fókuszába nem az ünnep lényegével ellentétes értelmű és érzelmű vásárlási kényszert helyezzük, akkor minden adventnek különlegesnek kellene lennie. Hiszen míg a karácsony csupán két napig tart – a szentestét ideszámítva is csak három napig –, addig az advent, a felkészülés, a várakozás legalább három hétig, ezúttal három hét és három napig. Gyermekkorunkban nemigen tudunk mit kezdeni az adventtel, viszont annál inkább várjuk a Jézuskát, s vele a csodát, hogy az otthonunkban egyszer csak ott terem az illatos, fénysorral, csillogó díszekkel kedveskedő karácsonyfa, alatta az ajándékokkal.

Különleges adventünk lehet, ha a várakozás időszakát ezúttal kiterjesztjük egészen a következő év szeptemberéig, amikor is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus fő üzenetének megfelelően Budapesten találkozhatunk azzal, akinek a születését ünnepeljük hamarosan. A Megváltóra, a születésének napjára azonban nem elég csak várni, vágni a centit, nyitogatni az adventi naptárat, mert ez a visszaszámlálás csak akkor ér valamit, ha megtöltődik tartalommal.

Ez a tartalom például lehet egy számvetés magunkkal. Az elmúlt évünkkel, az elmúlt sok évünkkel, az egész életünkkel. Hogy hibáinkat felismerve és beismerve, azokból tanulva, az őszinte magunkba nézéstől kiindulva, Jézus tanításai által felrajzoljunk egy jövőképet, ahová szeretnénk eljutni, mert az elmélyülés által azt érezzük, hogy ez az az út, amit Isten kijelölt számunkra.

Érdekes adventünk van, mert idén úgy alakult, hogy a naptári év utolsó hónapjának első napja egyben az új egyházi év első napja is. Ez szimbolikusan és gyakorlatilag is jó alkalmat ad az éves számvetés elvégzésére, egyúttal az Istennel való kapcsolatunk felfrissítésére. Amiben segíthet, ha az advent jelentőségének felnőttes tudatosítását megtöltjük a karácsonyra várás gyermeki izgalmával. Mert a világ zajától eltömődött lelket muszáj időnként megtisztítani, a lehető legjobb értelemben kicsit gyermekké, őszintévé, tiszta érzelművé válni, hogy ezáltal is közelebb kerülhessünk Krisztushoz, aki tudta, miért kéri, hogy engedjék hozzá menni a gyermekeket: „Gyerekeket vittek hozzá, hogy tegye rájuk a kezét. Amikor a tanítványok észrevették, elutasították őket. Jézus azonban odahívta őket. »Hagyjátok – mondta –, hadd jöjjenek hozzám a kicsinyek, ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony mondom nektek, hogy aki Isten országát nem úgy fogadja, mint a gyermek, az nem jut be oda.« (Lk 18, 15–17)

Forrás és fotó: NEK Titkárság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria