Karácsonyvárás a Pápai Magyar Intézetben

Külhoni – 2018. december 17., hétfő | 17:54

Az adventi időszak második felében a Rómában tanulmányokat folytató lelkipásztorok és kispapok élete is felgyorsul, hiszen a tanulással párhuzamosan sok karácsonyra felkészítő lehetőséget kínál az Örök Város, a pápai egyetemek, és természetesen szép számmal akadnak magyar vonatkozású ünnepek is.

A kilencvenegy éve magyar tulajdonban lévő római Falconieri-palota falai közt működő Pápai Magyar Intézetben jelenleg kilenc magyar ösztöndíjas pap lakik: Ádám Miklós (Esztergom-Budapest) biblikumot, Füleczki István (Eger) dogmatikus teológiát, Dobos András (Miskolc) keleti teológiát, Kara Nándor (Szabadka) liturgikus teológiát, Lábár Tamás (Pécs) egyháztörténelmet, Nagy Csaba (Debrecen-Nyíregyháza) házasság- és családteológiát, Óra Krisztián (Szombathely) patrisztikát, Szép Attila (Pécs) erkölcsteológiát és Végerbauer Richárd (Győr) biblikus teológiát tanul.

Magyarország Szentszékhez rendelt nagykövete, Habsburg-Lotharingiai Eduard december 13-án látta vendégül a Rómában tanuló magyar lelkipásztorokat és papnövendékeket. A nagykövet bemutatta nekik a követség munkáját és családját. Elmondta, hogy missziójának egyik legfontosabb feladata, hogy Magyarországról beszéljen és a magyarok értékeit megismertesse mindenkivel. A karácsonyvárás jegyében karácsonyi és adventi énekeket énekeltek a vendégek.

A Pápai Magyar Intézetben szombaton tartották a meghitt, családias légkörű karácsonyváró ünnepet. Ekkor – a ház régi szokását követve – az ott élők megajándékozták egymást. Mindenki készített valakinek ajándékot, annak a paptestvérnek, akinek a nevét kihúzta advent első napján, és akiért imádkozik is a készület idején.

Sokat hallottuk adventben: „Készítsétek az Úr útját!” Az út mindig valahová, valakihez vezet; ami sehová se vezet, az nem út, hanem labirintus, útvesztő. A karácsony ráébreszt arra, hogy Isten útja hozzánk, emberekhez vezet – ez az ünnep lényege. Az ember útja Istenhez kell hogy vezessen, erre szólít az advent. Elindulni a fény után, elindulni a bűnbánat útján, elkezdeni rendbe tenni dolgainkat. Ha Isten útja az emberhez vezet, és az ember útja Istenhez, akkor van találkozás Isten és ember között: e boldog találkozás előkészítéséhez kaptak segítséget ezen az estén a Pápai Magyar Intézetben élők.

December 15-én és 16-án a hagyományoknak megfelelően a római Pápai Német-Magyar Kollégiumban adventi koncertet tartottak. A színvonalas koncerten, amely magyar meglepetéseket is tartogatott, számos magyar pap és kispap is jelen volt.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria