A Karitász segített egy leégett ház lakóinak Sárkeresztúron

Hazai – 2017. február 21., kedd | 19:20

Lakhatatlanná vált egy családi ház a Fejér megyei Sárkeresztúron januárban. Lakói még időben elhagyták a lángokban álló épületet, nem sérültek meg. Horváth József ötfős családjának a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász segélycsomagját Spányi Antal megyéspüspök személyesen adta át február 17-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A családi ház teteje és lakószobája teljesen a lángok martalékává vált idén januárban. Az éjszakai órákban a szülők két hónapos, kétéves és nyolcéves gyermekeikkel együtt még időben kimenekültek az épületből.

Horváth József Spányi Antal megyéspüspöknek – aki egyben a Katolikus Karitász országos püspök elnöke – elmondta: hét évig gyűjtöttek arra, hogy egy régi házat felújítsanak a családnak, és nagy örömmel költöztek be otthonukba. Azon a borzalmas éjszakán arra ébredtek, hogy két hónapos kisbabájuk nagyon sír. Ő mentette meg az egész családot, mert akkor már égett a padlás, menthetetlen volt a ház. Mindenük odalett, csak egy gáztűzhelyt tudtak kihozni rommá vált otthonukból. A családfő egyedül fogadta a püspököt és munkatársait, mert a gyermekeket éppen orvosi kezelésre kellett vinni, a legnagyobb pedig iskolába ment.


A Karitász segélycsomagjának átadásakor Csutiné Turi Ibolya polgármester is ellátogatott a Horváth családhoz. Spányi Antal püspököt arról tájékoztatta, hogy még azon az éjszakán a család segítségére tudtak sietni, és egy éppen megürült szociális bérlakásban helyezték el őket.

A közfoglalkoztatási mintaprogram keretében épített sárkeresztúri lakásokban ugyanis fiatal és szociálisan rászoruló családok számára biztosítanak lakhatást öt évre. A bérlőket pályázat útján választja ki az önkormányzat, a feltételek között szerepel a szülők keresőképessége, a lakáskassza-szerződés megléte, amiért cserébe a beköltözők alacsony fenntartási költséggel számolhatnak. Horváthék mindenben megfelelnek az előírtaknak, a családfő jó apa, munkájával eltartja gyermekeit.

A polgármester szerint Sárkeresztúron az országos „Vályogvető” közfoglalkoztatási mintaprogram elérte célját: a közfoglalkoztatás keretében olcsó és természetközeli építőanyag felhasználásával épült önkormányzati bérházakban, megfelelő módon el tudják helyezni az átmenetileg nehéz helyzetbe került családokat.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász jelentős tartósélelmiszer-csomagot, és a DM üzletlánccal együtt indított programjuk keretében nagy mennyiségű pelenkát adott át a rászoruló Horváth családnak. Nagy Lajosné Krisztina karitászvezető a helyszínen elmondta, a családdal kapcsolatban maradnak, és további támogatást is biztosítanak számukra.

Spányi Antal a gyerekeknek vitt ajándékok mellett egy megszentelt gyertyát és a Magyar Katolikus Rádió imádságos CD-jét is átadta a családfőnek, és imádkozott Horváth Józsefért és családjáért.

A Katolikus Karitász elnöke a konkrét eset kapcsán elmondta, hogy a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete az ország minden területén kész a segítségnyújtásra. Sajnálatos módon hazánkban az elektromos vezetékek elavulása komoly gondokat okoz, egyre többször rongálódnak meg családi házak, keletkeznek lakástüzek; a Karitásznak számos helyen kell támogatást nyújtania a lakás nélkül maradt családoknak. Ilyen volt a közelmúltban leégett kislángi családi ház esete is, ekkor a Karitász elnöke ugyancsak személyesen vitt adományt és segítséget a ház felújításához. A püspök arról is beszélt, a mostani akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, helyezzünk nagyobb hangsúlyt a közvetlen környezetünkben élő, segítségre szoruló családok támogatására.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria