Kaszap István-emlékestet rendeznek a Párbeszéd Házában

Megszentelt élet – 2018. szeptember 14., péntek | 16:04

Kaszap István (1916–1935), a fiatalon elhunyt jezsuita novícius tiszteletére rendeznek emlékestet az Ars Sacra Fesztivál keretében a budapesti Párbeszéd Házában szeptember 17-én, hétfőn 18 órától.

Ki volt Kaszap István? Miért tisztelik, akik tisztelik? Mire kérik az ő testvéri segítségét a nehéz helyzetben lévő emberek? Hogyan áll Kaszap István boldoggáavatási folyamata? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a Párbeszéd Házában szeptember 17-én 18 órától. A rendezvényen, melynek fővédnöke Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, paraliturgikus előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében emlékeznek meg a kivételes fiatalemberről, akit 83 éve változatlanul nagy tisztelet övez a Kárpát-medencében és a világ távoli pontjain.

Az est első részében a Parastúdió paraliturgikus és rituálpedagógiai műhely színészei mutatják be Kaszap István belső kálváriáját a fiatalon elhunyt novícius naplójegyzetei, kortárs tanúvallomások, valamint József Attila, Sík Sándor, Ortega y Gasset, Sigmund Freud és Popper Péter szövegeinek felhasználásával. A darabot összeállította és rendezte Liszkai Tamás röszkei plébános, a Parastúdió projektvezetője.

Az est második részében kerekasztal-beszélgetésen emlékezik meg Kaszap Istvánról Barczi Zsolt, a Kaszap István Cserkészcsapat vezetője, Brückner Ákos OCist, Kovács Gergely posztulátor, Lakatos Gergely cserkész, Liszkai Tamás, a Parastúdió projektvezetője, Rudán Mária, az Ignáci Pedagógiai Műhely vezetője, valamint Tóth Tamás székesfehérvár-vasútvidéki plébános, Kaszap István sírjának őrzője.

A program regisztrációköteles. Jelentkezni a parbeszedhaza@jezsuita.hu e-mail-címen lehet.

Az esemény médiapartnere a Magyar Kurír.

Forrás és fotó: Párbeszéd Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria