Katalógus jelent meg a nagyváradi egyházmegye Felix Terra kiállításáról

Külhoni – 2018. május 16., szerda | 13:55

A Bukarestben, Románia Nemzeti Történeti Múzeumában megrendezett „Felix Terra – Történelem és Egyházművészet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében” című kiállítás a közelmúlt kiemelkedő momentuma volt az egyházmegye számára. Az erről készített katalógust mutatták be május 9-én Nagyváradon.

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye számára a 2017-es Szent László-emlékév egyik kiemelkedő rendezvénye volt Bukarestben, a Románia Nemzeti Történeti Múzeuma Nagycsarnokában 2017. december 14. és 2018. március 31. között megrendezett kiállítás. A Szent László egyházmegyéjének 900 esztendős történetét bemutató, több mint 170 műtárgyat felsorakoztató nagyszabású kiállításon Romániában első alkalommal mutattak be olyan egyedi és kivételes értékű történelmi emlékeket, mint például a Dubnici Krónikát vagy Luxemburgi Zsigmond magyar király temetkezési ékszereit.

A tárlat egyben történelmi nevezetességű esemény is volt, amelynek keretében a kettős kisebbségben élő romániai magyar katolikus közösségnek elsőként adatott alkalom bemutatnia történeti hagyományait és művészeti örökségét az ország legtekintélyesebb muzeális intézményében. E kiállítás anyagából készült az a 400 oldalas, színes, magyar–román, valamint angol nyelvű katalógus, amely Nagyvárad római katolikus egyházművészeti örökségét minden eddiginél teljesebben ismerteti. A kötet bemutatóját május 9-én tartották Nagyváradon a XXVII. Festum Varadinum keretében, a püspöki palota dísztermében.

Böcskei László megyéspüspök hangsúlyozta, a kiállítás nem mindennapi esemény volt a számukra, egy komoly csapatmunka eredménye, melynek során együttműködtek a Körösvidéki Múzeummal, a bukaresti Románia Nemzeti Történeti Múzeumával, a Művelődési Minisztérium vallásügyi államtitkárságával, a budapesti Magyar Nemzeti Múzeummal, az Országos Széchényi Könyvtárral és a Magyar Nemzeti Levéltárral.

Méltán lehet hivatkozni a római katolikus püspökség gazdag történelmi múltjára, mely elsősorban elődeink hitéből fakad, ennek visszatükröződése, és ami nem csupán a művészeteken és a kultúrán keresztül érvényesül, hanem az evangelizáció megnyilvánulása is akar lenni – fogalmazott a főpásztor.

Az értékeinkről és gyökereinkről szóló, ezekből merítő kiállítás ugyanakkor a püspök szerint biztatás is arra, hogy továbbra is keressük az egymás felé vezető utat, hogy jobban megismerjük az örökségünket, s ezáltal ösztönözve érezzük magunkat arra, hogy mi is alkotók legyünk, ne csak őrizzük a kincseinket, hanem gyarapítsuk is azokat.

Lakatos Attila, a püspökség kulturális referense úgy vélte: a megjelentetett képes katalógus, mely három bevezető tanulmánnyal kezdődik, majd két egyenlőtlen terjedelmű résszel folytatódik – melynek oka a püspökség történetének diszkontinuitása –, egyúttal egy kétnyelvűségi kísérlet, lecke is.

Ernest Oberländer-Târnoveanu, a bukaresti nemzeti történeti múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy az utóbbi években az általa vezetett intézmény mentalitásváltáson ment át, nyitott a vidék és a nemzetiségek irányába annak tudatában, hogy nemcsak Bukarest vagy a fővárosi régió múzeuma, hanem az egész országé, melynek történelme több térség, város és nép sajátos múltjából tevődik össze. Elmondta azt is, hogy Böcskei László személyében olyan püspököt ismert meg, akinek van jövőképe és vágya a tenni akarásra, ezért könnyen közös nevezőre jutottak és partnerséget kötöttek a tárlat megszervezését illetően.

Emődi Tamás műépítész, művészettörténész a püspökség történetét vázolta fel röviden, illetve arról tájékoztatott, hogyan kerültek elő, honnan származnak a bemutatott műkincsek, kegytárgyak. Raluca Mălăncioiu társkurátor, a nemzeti történeti múzeum muzeológusa arról számolt be, hogy rengetegen érdeklődtek a kiállítás iránt. Kémenes Mónika művészettörténész, a barokk kor kutatója arra tért ki, milyen hasonlatosságokat mutat Váradon a korszak építészete más egyházmegyékhez viszonyítva. Aurel Chiriac igazgató a Körösvidéki Múzeum szerepéről szólt, Balla Tünde társkurátor pedig azt idézte fel, miért volt egyértelmű számára, hogy Felix Terra legyen a kiállítás címe.

A díszterem előcsarnokában meg lehetett tekinteni a püspökség által 2013 óta szervezett tudományos és kulturális események plakátjaiból (Vakon Zsolt püspöki titkár, designer munkái) és a 2000 óta megjelent kiadványokból összeállított kiállítást.

A könyvbemutatón közreműködött a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum kórusa Ruska Ildikó zenetanár vezényletével, orgonán kísérte őket Bencze Béla kántor.  

Forrás: Erdon.ro

Fotó: Hírek.Várad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria