Kateketikai továbbképzést tartottak a Szeged-Csanádi Egyházmegyében

Hazai – 2015. április 13., hétfő | 16:50

Katekéták számára rendeztek szakmai továbbképzést Szegeden április 11-én, szombaton. A Szeged-Csanádi Egyházmegye beszámolóját tesszük közzé.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége adott otthont a Katekétikai Iroda által szervezett hitoktatói továbbképzésnek, melyet hagyományosan minden évben húsvét nyolcadának szombatján tartanak. A szakmai találkozó mellett a hivatásban való megerősítés is célja volt a napnak, mely a napközi imaóra közös elimádkozásával kezdődött.

A jelenlévőket Serfőző Levente oktatási helynök, kateketikai referens köszöntötte, és elmondta, hogy „a Feltámadt Krisztussal való találkozás közösséget teremtett a tanítványok között, és ezt a közösséget tölti el a Szentlélek Pünkösd ünnepén. Ez a húsvéti öröm lesz minden kateketikai szolgálat alapja, erre kell, hogy rámutasson minden szolgálatunk, és ebből táplálkozik a katekéta hivatása is.”

A meghívott vendég, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató és pedagógiai szakértő előadásában bemutatta az érzelmi intelligencia jellemzőit, szerepét és fejlesztésének fontosságát a nevelésben. Előadása második felében a motiváció és motiválhatóság mikéntjeit vette sorra. Amint rámutatott: a katekézis módszertanának egyik fontos eleme a katekumen motiváltsága, melyhez nagymértékben hozzájárulhat a hitoktató személye és odafordulása is, de Isten gondviselő szeretete a Szentlelken keresztül vezeti a hit átadásának és elmélyítésének szolgálatát.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 2014 szeptemberétől vezette be azt a katekéta-előmeneteli rendszert, melyben három modulra épül a hitoktatók képzési programja. A lelkiségi, szakmai és közösségi modul pontrendszer formájában ad keretet a személyes fejlődésnek, és átláthatóvá teszi az egyházmegye és a katekéták kapcsolatát. A program fakultatív és kötelező elemekből áll, ez utóbbinak volt része a tavaszi továbbképzés is.

Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria