Katolikus iskolák igazgatóinak tartottak szakmai találkozót Egerben

Hazai – 2019. február 18., hétfő | 10:38

Csak a szeretet képes a konfliktusok megszüntetésére – ez a gondolat állt az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények igazgatói számára február 13-án Egerben rendezett értekezlet középpontjában. A találkozó szentmisével kezdődött, melyet Ternyák Csaba érsek mutatott be.

Homíliájában Ternyák Csaba érsek hangsúlyozta: a konfliktusok fő oka nem kívülről, hanem az ember belső vívódásaiból származik. Isten elküldte egyszülött Fiát, hogy megváltó szeretetével feloldja az Isten és az ember között a paradicsomi engedetlenségből fakadó konfliktust, helyreállítsa a bizalmi kapcsolatot – mondta a főpásztor. – A keresztfa az élet fája lett, ebből forrásozik számunkra a szeretet, a kegyelem. Az oltáron vér nélküli módon minden szentmisében megjelenik a keresztáldozat. Feloldja a bennünk lévő konfliktust, a bennünk lévő rosszat.

A szentmisét követően gyakorlati tapasztalatokat hallhattak a jelenlévők. Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogyan kell a hátrányos helyzetű gyerekekhez és szüleikhez fordulni. Számos példával támasztotta alá, hogy a tekintélyelvűség helyett a szeretet gyakorlása sokkal célravezetőbb. Személyre szabottan kell vizsgálni az egyes eseteket, kezelni a konfliktusokat, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy egy-két rossz diák miatt általánosítsunk egy egész csoportra nézve – mondta az intézményvezető. – Tudatosan igyekszünk a hátrányos helyzetű gyermekeknek lehetőséget adni újból és újból, hogy a társadalom hasznos tagjai, jó keresztények legyenek.

Az előadások után egyéni kérdések megbeszélésére és kötetlen beszélgetésre is lehetőségük nyílt a jelenlévőknek.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria