Katolikus iskolák történelemversenyének döntőjét tartották Kiskunhalason

Hazai – 2017. május 24., szerda | 14:00

A katolikus tanintézmények XIII. Országos Takáts Sándor Történelemversenyének döntőjét rendezték meg május 20-án a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A megmérettetés három fordulójában elért eredmények alapján jutottak az egyes intézményeket képviselő csapatok a döntőbe. A verseny és a döntő témája az erdélyi kereszténység ezer éve volt. A témaválasztás kapcsolódott a reformáció emlékévéhez, valamint a Szent László-évhez. Erdély saját protestáns vallást és egyházat adott a kereszténységnek, s Szent László alakja is összeforrott vele; történelmével, tájaival. Bábel Balázs érsek személyes kérése is volt, hogy az említett évforduló kapcsán a megreformált vallások is helyet kapjanak az országos katolikus történelemverseny témái között – közölte Tyavoda Julianna, a verseny szervezője összefoglalójában.

A verseny három írásbeli fordulója feladatainak megoldása során a diákok nagy jártasságot szereztek az erdélyi felekezetek története, a templomok felismerése terén. Megismerkedtek Erdély múltjának kiemelkedő személyiségeivel, a táj néprajzával, sőt olyan emlékeket is kerestek, amelyek összekötötték településüket és Erdélyt.

A döntőben a legjobb tizenegy csapat mérhette össze tudását, tájékozottságát és kreativitását. A zsűri értékelése nyomán az első helyet a gödöllői, a másodikat a kiskunhalasi, a harmadikat pedig az egyik budapesti csapat szerezte meg.

A szervezők nagy örömére szolgált, hogy a Nemzeti Tehetség Program pályázatán nyert összegnek köszönhetően magas színvonalú versenyt, a döntőhöz méltó környezetet tudtak teremteni az ifjú tehetségek számára, s minden diák és felkészítő pedagógus értékes jutalmakat vehetett át. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye jóvoltából az egyházmegye múltját és jelenét bemutató ajándékokat is átvehettek a résztvevők.

Fotó: Tyavoda Julianna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria