Katolikus parlamenti iroda nyílt Skóciában

Kitekintő – 2016. augusztus 14., vasárnap | 15:03

A hitnek lehetővé kell tenni, hogy betöltse szerepét a közéletben – írja a Skóciában felállított katolikus parlamenti iroda új igazgatója. Anthony Horan július végén kapta a kinevezést a szervezet élére, amely a katolikus egyház és a skót parlament közötti kapcsolatokért felelős.

A skót püspökök weboldalán közzétett hírben az új igazgató rámutat, hogy a sajtóban és a közösségi oldalakon egyre több a felhívás a vallás és a hit eltörlésére a közéletből. A hit azonban nagyon fontos az emberi fejlődés és a társadalom megújulása szempontjából, a társadalom ugyanis igazán akkor virágzik, ha a hitnek megadja a szabadságot, hogy egyedülálló módon hozzájárulhasson a közösség életéhez.

Anthony Horan, miután utal Ferenc pápa számos felhívására a vallásszabadság érdekében,  hangsúlyozza, hogy a kereszténység öröksége az, hogy támogassa a lelki és hétköznapi közeget. A közhiedelemmel ellentétben globális szinten a katolikus egyház folyamatosan növekszik. Skóciában jelenleg több szeminarista van, mint az utóbbi tíz évben, emellett 2001 és 2011 között növekedett a katolikusok száma.

Anthony Horan kiemeli, hogy küldetése a katolikus hit és az egyház társadalmi tanításának előmozdítása a szekularizált társadalom megnyerésével. Közleményében annak a reményének ad hangot, hogy együtt dolgozhat majd fiatalokkal, gyümölcsöztetve energiájukat és lelkesedésüket, mert ők jelentik az egyház és a társadalom jövőjét. Ezért politikusokkal és más érdeklődőkkel szeretne találkozni, hogy pozitív és baráti kapcsolatokat alakítson ki azzal a céllal, hogy közösen dolgozzanak ki terveket az egyház tanításának előmozdítására a politikában, mivel „a katolikus egyház elkötelezi magát a közjó szolgálatában és mindenki jóléte áll figyelme középpontjában”.

A skót parlament új katolikus irodájának igazgatója ezenkívül emlékeztet a katolikusok kötelességére, hogy tanúságot tegyenek Krisztusról a mindennapi életben, a közéletben és a magánéletben egyaránt. Tervei szerint együtt dolgozik majd a skót püspökökkel, valamint a különböző valláshoz és hithez tartozókkal minden személy méltóságának tiszteletben tartásáért és támogatásáért, különösen is a leggyengébbekért és legsérülékenyebbekért. Elő kívánja segíteni velük együtt az élet megbecsülését fogantatásától természetes haláláig, a család védelmét, amely a társadalom alapsejtje. Támogatja a társadalmi és gazdasági igazságosságot mindenki számára és a teremtett világ védelmét, mivel az az emberiség közös otthona. A hit fontos szerepet tölthet be Skócia jövőjének építésében, ezért azt félelem nélkül be kell fogadni és hasznosítani – hangsúlyozza Anthony Horan.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria