Katolikusok és muzulmánok közös imádsága a békéért

Kitekintő – 2008. szeptember 4., csütörtök | 9:35

A muszlim vallási böjt megkezdése előtt Kirkukban megtartott imádság kifejezte: a kereszténységnek és az iszlámnak közös célja a béke.

Himnuszok, zsoltárok, könyörgések és olvasmányok hangzottak fel a Szentírásból az észak-iraki kirkuki székesegyházban, ahol keresztények és muzulmánok együtt imádkoztak a békéért. Szunniták és síiták; arabok, kurdok és türkmének vettek részt a kezdeményezésen, imáikat vallási vezetők, törzsfőnökök, politikai és katonai felelősök hallgatták.

„Az imádsággal megvalósíthatjuk a kiengesztelődést, és stabilizálhatjuk a békét. Az imádság megváltoztatja szívünket és elménket, segít, hogy nyitottak legyünk a különbözőség befogadására” – nyilatkozta Louis Sako kirkuki érsek.

A Ramadán előestéjén ez a kezdeményezés felhívás volt a böjtre, az imára, a megtérésre, és arra, hogy dolgozzanak a békéért és a kiengesztelődésért. „Ezzel a sajátos lelki úttal legyőzhetjük az erőszakot, megerősítve a harmóniát és a testvériséget" – mondta még az iraki főpásztor. A kirkuki polgármester is nagyra értékelte a gesztust. Egy szunnita imám pedig arra emlékeztetett, hogy „az ősi iszlám kalifátusban sok keresztény működött együtt a muzulmánokkal, és ma is erre van szükség. Köszönet illeti a katolikus egyházat, amiért összegyűjtött minket."

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: martinelzone.com