Katolikusok tízezrei tüntettek a halálbüntetés ellen a Fülöp-szigeteken

Kitekintő – 2017. február 20., hétfő | 17:25

Római katolikusok ezrei tüntettek február 18-án Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában a bírói eljárás nélküli kivégzések és a kormány halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos terve ellen.

A „Menet az életért” elnevezésű megmozdulást támogatta a Fülöp-szigeteki Katolikus Püspöki Konferencia is. A szervezők szerint legalább ötvenezren vettek részt a menetben, amelynek a biztosítására tízezer rendőrt vezényeltek ki.

A menettel vonuló Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke az erőszakmentes mozgalmak kultúrájának megerősítését és hirdetését szorgalmazta.

Rodrigo Duterte elnök tavalyi hivatalba lépése óta arra bátorítja a hatóságokat és a lakosságot, hogy végezzenek bárkivel, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható, kábítószer-kereskedő vagy drogos. Emiatt a hatóságok és az önbíráskodó halálbrigádok már több mint hétezer embert ölhettek meg tisztázatlan körülmények között. Ráadásul a drogellenes háborúnak gyermekáldozatai is vannak.

A kormány és a rendőrség tagadja, hogy jogellenesen öltek volna meg embereket. Emberi jogi szervezetek szerint azonban sok gyilkosságot a rendőrséggel összejátszó bűnözők követtek el.

A Fülöp-szigetek százmilliós lakosságának nyolcvan százaléka katolikus. A helyi egyház február első hétvégéjén prédikációiban szembeszállt a drogellenes háborúval. A papok egységesen hangsúlyozták, hogy a kábítószeres bűnözés minden formája ellen az elnök által meghirdetett könyörtelen hadjárat terrorizálja a szegényeket.

Forrás: MTI

Fotó: valoresreligiosos.com.ar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria