Keith O'Brien bíboros: egy nap szentté avathatják Shahbaz Bhattit

Kitekintő – 2012. március 6., kedd | 12:44

Egy nap akár szentté is avathatják  az egy éve meggyilkolt, katolikus pakisztáni politikust, Shahbaz Bhattit – írja közleményében Keith O’Brien bíboros, Saint Andrews és Edinburgh érseke.

A bíboros a néhai pakisztáni kisebbségi miniszter halálának évfordulója alkalmából adott hangot azon reményének, hogy az egyház egy napon majd megfontolja Bhatti kanonizációját. Szerinte Bhatti a béke és igazság védőszentje lehetne Pakisztánban, vagy akár egész Ázsiában – írja a Catholic Herald. 

Londonban az Aid to the Church in Need (Segítség a Szükséget Szenvedő Egyháznak) szervezet rendez megemlékezést március 10-én. A program a pakisztáni nagykövetség előtt indul majd, és tiltakoznak a pakisztáni blaszfémiatörvény ellen is, amely bünteti Allah és Mohamed kritizálását. 

Bhatti 1968 szeptember 9-én született Lahore-ban. Az istenkáromlási törvény elleni harcáért nemzetközi ismertségre tett szert. Ez a törvény a kisebbségek üldözésének eszközévé vált, főleg a keresztény kisebbség ellen irányul, ami a népesség 1,5-2 százalékát alkotja. Emiatt a törvény miatt hurcolják meg Asia Bibit is. Bhatti is egy volt a katolikusok közül, a vallásszabadság védelmének, az együttélés társadalma építésének szentelte életét. Bhattit 2011. március 2-án, szerdán, a reggeli órákban gyilkolták meg Iszlámábádban.

Magyar Kurír

(szg)