Kereszteket várnak az új szepsi katolikus iskolába

Külhoni – 2015. szeptember 8., kedd | 17:00

A felvidéki Szepsi város (Moldava nad Bodvou) esperese és plébánosa, Gábor Bertalan felhívását tesszük közzé.

A plébános és a Szepsi Boldog Salkaházi Sára Magyar Tannyelvű Egyházi Intézmény pedagógusai és tanulói keresztadományokat várnak. Tisztelettel buzdítanak mindenkit, aki szívesen adományozna keresztet az iskolának, vagy akinek birtokában van egy értékes kereszt, és odaajándékozná. A felajánlott kereszteket a szepsi plébániatemplom (Fő utca / Hlavná 108.) sekrestyéjében várják.

Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén az egyes tantermekben ünnepélyesen elhelyezik és megáldják a feszületeket. A kereszt Szent Pál apostol szavai szerint „a zsidóknak botrány, a pogányoknak balgaság, nekünk azonban Isten ereje és bölcsessége” (1 Kor 1, 23–24). Az üdvösség jele. Hisszük és reméljük, hogy nincs értelmetlen áldozatvállalás.

Az első keresztet Erdő Péter bíboros ajándékozta az iskolának Mátraverebély-Szentkúton, ahol meg is áldotta azt.

Szeptember 13-án, vasárnap a makranci, a bodollói és a szepsi templomban kihelyezett perselyekben is adakozhatnak a hívek az új iskola javára.

* * * 


Gábor Bertalan plébános, esperes ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki szeptember 1-jén együtt imádkozott az induló iskoláért, úgy a templomban, mint a világhálón szerte a nagyvilágban. Sokan voltak! A 204 növendék, a 22 pedagógus és alkalmazott, a közel 600 imádkozó jelenléte a templomban reménykeltő volt.

Köszönetet mond a plébános a biztatásért, a visszajelzésekért és mindennemű segítségért, amelynek köszönhetően elindulhatott az iskola, és valóra válhattak Reményik Sándor verssorai:

„Kicsi fehér templomotokba
Most minden erők tömörülnek.
Kicsi fehér templom-padokba
A holtak is mellétek ülnek.
A nagyapáink, nagyanyáink:
Szemükbe biztatás vagy vád:
Ne hagyjátok a templomot,
A templomot s az iskolát!”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria