Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot állított fel a kormány

Hazai – 2016. szeptember 7., szerda | 14:36

Többek között a figyelemfelhívás és a humanitárius akciók koordinálása céljából hozta létre a kormány az Emberi Erőforrások Minisztériumában a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságot.

Balog Zoltán, a minisztérium vezetője az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt erről szeptember 7-én, szerda reggel.

A miniszter kiemelte: a világ lakosságának egyharmada keresztény, és ők a világ legüldözöttebb vallási csoportja. A vallás elleni üldözésekkel összefüggő cselekmények 78 százaléka keresztények ellen irányul: minden öt atrocitásból négyet keresztények ellen követnek el, gyakran a Közel-Keleten, és a migránsválsággal érintett területeken is. Fontos, hogy legyen egy központ, amely felhívja a figyelmet erre a problémára, hogy „ezt a dolgot komolyan kell venni” – hangsúlyozta.

Balog Zoltán elmondta, az elesetteken segít a kormány, a humanitárius segítségnyújtásra is kiemelt figyelmet fordít. A miniszter hozzátette: többek között a helyettes államtitkárság feladata lesz a már megkezdett humanitárius munka folytatása, koordinálása. Példaként említette, hogy az iraki Erbílben keresztény gyerekek számára építenek iskolát.

Elmondta: a helyettes államtitkárság létrehozása Orbán Viktor kormányfő vatikáni látogatásán merült fel. A helyettes államtitkárság Rétvári Bence felügyelete alá fog tartozni, és Török Tamás diplomata vezeti majd, aki évtizedek óta ezzel a területtel foglalkozik, korábban vatikáni munkát is végzett.

Forrás: MTI

Fotó: Tempi.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria