Kereszt fogadja a Hajdúszoboszlóra érkezőket

Hazai – 2020. augusztus 2., vasárnap | 14:29

Ökumenikus szertartáson, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök és Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök részvételével szentelték fel a Trianon százéves évfordulójára állított út menti keresztet Hajdúszoboszló határában július 31-én.

Az út menti kereszt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének hajdúszoboszlói csoportja kezdeményezésére készült, közadakozásból.

Ez a legősibb keresztény szimbólum, mely a krisztusi gyökerű Európában, de különösen Közép-Európában megszámlálhatatlan helyen és módon hirdette és hirdeti az állítók hitét. A város határában álló keresztet a hajdúszoboszlói római katolikusok, reformátusok és görögkatolikusok hite emelte.

E csodálatos „Krisztus-jelet” Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita áldotta meg ökumenikus szertartás keretében július 31-én, pénteken délután.

Fekete Károly igehirdetésében egy páli levél következő mondatához fűzte gondolatait: „A keresztről szóló igehirdetés balgaság azoknak, akik a vesztükbe rohannak, de nekünk, akik az üdvösség útján haladunk, Isten ereje” (1Kor 1,18). A református püspök tájékozódási pontként említette a keresztet, mely arról tanúskodik, hogy akik ezen a tájon élnek, a kereszt alapján tájékozódnak és hitük a kereszthez tartozó. E kereszt nagypéntekről és húsvétról szóló üzenet is egyben, mert minden korban élnek olyanok, akiknek ez a jel sokat mond. A megfeszítettről szóló beszéd pedig közös nevezőre hozza felekezeteinket – mondta a szónok.

A reformátusok címerében két kereszt is van: a Biblián álló Isten báránya által tartott zászlórúd végén és magán a zászlón is. Aki a keresztre néz, annak eszébe kell jusson a mi Urunk, Jézus Krisztus, életünk megváltója – tette hozzá Fekete Károly püspök.

A szertartás végén Makláry Ákos, a KÉSZ országos elnöke felidézte: a hagyomány szerint 312 őszén a milviusi hídnál történt csata előtt Nagy Konstantin császár egy látomásban a kereszt jelét látta, ezt hallván: „E jelben győzni fogsz!”. Ma fájdalmasan tapasztaljuk, hogy keresztény templomokat gyújtanak fel, kereszteket gyaláznak meg – mondta Makláry Ákos. Hozzátette: ezért is örül annak, hogy az ország legfiatalabb KÉSZ-csoportja keresztet állít, mely hirdeti Krisztus békéjét.

Sok településen kereszt hirdeti, hogy itt keresztény emberek laknak. Megfogalmazódott az emberekben, hogy jó lenne itt is egy jel, mivel a Hajdúszoboszlóból ki- vagy a városba beveztő utaknál nincs ilyen, ami hirdeti a hitvallásunkat – mondta az ünnepi eseményen Feketéné Kiss Mária, a KÉSZ hajdúszoboszlói csoportjának elnöke.

A helyi KÉSZ-csoport vezetője beszéde végén megköszönte a püspökök szolgálatát és az adományozók támogatását.

Szöveg: Fekete András hajdúszoboszlói parókus

Forrás: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége; Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Barcza János; ifj. Fekete András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria