Keresztút Pécs-Kertvárosban

Hazai – 2015. március 29., vasárnap | 20:10

A pécs-kertvárosi Szent Erzsébet-plébánia körüli utcákon jártak keresztutat a hívek Udvardy György pécsi megyéspüspök vezetésével március 27-én – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

„Szenvedő embertestvéreimért és elhunyt keresztény lelkekért járom a keresztutat. Add kegyelmeidet és búcsúidat.”

A keresztúti ájtatosság során Belon Gellért egykori pécsi segédpüspök Keresztútjának gondolatait elmélkedték át a résztvevők. 

„Meghaltál Te, Uram, nemcsak testedben de szeretteid lelkében is ... Sehol egy jele, hogy várják föltámadásodat, mit annyiszor megmondtál. Így sírod nemcsak a halál jelzője, de a Benned való hit összeomlásának is jele. Sírod az első »egyház« széthullásának jelképévé lett! Ezért merítek Belőled kipusztíthatatlan reménységet, »a remény ellenére is reménykedő hitet« (Róm 4,18), mert ebből a sírból támadtál fel. Ezért tudom, hiszem és vallom, hogy nincsenek végzetesen elrontott életek, nincsenek reménytelenül elhibázott helyzetek, nincsenek változtathatatlanul sötétbe borult sírok, lelkek és életek! Minden összeomlásban és tragédiában – emberében vagy egyházéban – ez a hitvallásom: Bízom, hiszek, szeretek!”

„Uram! Sajgó sebeid által gyógyultunk meg (1Pét 2,24). Alázattal csókolgattam sebeidet, szememet rájuk függesztettem, lelkemet hozzájuk viszem, mert ezek gyógyító sebek. E gyógyító sebeket veszem és imádom az Oltáriszentségben, szenvedésed emlékében. Meg akarom érteni és meg akarom érezni szenvedő lelkedet, Uram, hiszen »halálodban keresztelkedtünk meg« apostolod szerint (Róm 6,3), és akarok »halálod hasonlóságában egybenőni«. Akarom, Istenem, szent Fiad szenvedésében, »hogy megismerjem Őt és feltámadásának erejét, de szenvedéseiben is vállaljam Vele a közösséget« (Fil 3,10). Szent szenvedésed által taníts meg engem embernek lenni és taníts meg engem istenfiúnak lenni, mint Te voltál! Ámen.”

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria