Két éve alakult meg a Görögkatolikus Metropólia

Hazai – 2017. március 20., hétfő | 10:59

Ferenc pápa 2015. március 20-án alapította meg a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a Hajdúdorogi Metropóliát, Debrecen székhellyel. A szentatya ugyanezen hatállyal Kocsis Fülöp akkori hajdúdorogi püspököt nevezte ki ennek első metropolitájává, vagyis főpásztorává.


A pápa ezzel egy időben a Miskolci Apostoli Exarchátust egyházmegyei rangra emelte, és létrehozta a Nyíregyházi Egyházmegyét is, amelyeket alárendelt a Hajdúdorogi Metropolitai Egyháznak.

A beiktatás első lépéseként 2015. március 23-án a hajdúdorogi görögkatolikus székesegyházban ünnepélyes keretek között kihirdették Kocsis Fülöp érsek-metropolitai kinevezését. Az ünnepségen részt vett Leonardo Sandri, a Keleti Egyházak Kongregációja prefektusa, Alberto Bottari de Castello, Magyarország apostoli nunciusa, Erdő Péter bíboros, prímás, több hazai és külföldi püspök, valamint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Kozma Péter Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnöke. Az ünnepség idején országjáró körútja során a máriapócsi könnyező Mária-ikon éppen Hajdúdorogon vendégeskedett.

A beiktatást Leonardo Sandri bíboros végezte, aki beszédében azt mondta, hálát kell adnunk Istennek, hogy a Hajdúdorogi Metropóliát „lüktető központtá” tette. „A metropólia szó azt jelenti, anyaváros, de ebben az esetben azt is mondhatjuk: anyaegyház. Szép, ha így fogjuk fel az egyház létének anyai dimenzióját. Az anya életet adhat, mert ő maga adományként kapta azt, s mint olyat, tovább is adja. Egy anya nem helyezkedik el trónban, hogy szolgálják őt, hanem kötényt köt magára, mint Jézus az utolsó vacsorán, és megy, hogy szolgáljon” – fogalmazott a bíboros, aki átadta ajándékait: egy ezüstérmét, egy kelyhet és egy diszkoszt Kocsis Fülöpnek.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria