Két magyar papnövendéket szenteltek diakónussá Rómában

Hazai – 2015. október 13., kedd | 19:27

Október 10-én a római Szent Ignác-templomban Jean-Claude Hollerich luxemburgi érsek a Pápai Német-Magyar Kollégium növedékei közül egy diakónust pappá és négy szeminaristát szerpappá szentelt. Az új diakónusok közül ketten, Berecz Tibor és Lápossy Péter a Pécsi Egyházmegye növendékei.

Másnap, vasárnap délelőtt a Piazza Venezián álló San Marco-bazilikában Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatott be hálaadó szentmisét a két újonnan szentelt diakónus szolgálatával. Mindkét ünnepi szertartáson a szentelendők családtagjai, barátai mellett nagy számban voltak jelen a Rómában tanuló magyar papok és papnövendékek is, mintegy megjelenítve a két fiatal új családját.

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala imádság után külön köszöntötte a frissen szentelteket: „Különösképpen köszöntöm a Collegium Germanicum et Hungaricum diakónusait és papjait, akiket tegnap szenteltek fel, és akiket bátorítok, hogy örömmel és bizakodva kezdjenek bele az egyháznak nyújtott szolgálatukba.”

Az új diakónusok egy igen színes és nagyon összetartó kollégium közösségében, a Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum falai között végezhették tanulmányaikat az elmúlt 3 évben, ahonnan a szentelés után hazatérve lelkipásztori esztendejüket töltik az egyházmegye két jelentős plébániáján: Pécs-Kertvárosban és Szekszárdon.

Az 1552-ben alapított nagyhírű kollégiumban jelenleg közel hetven diák tanul több mint egy tucat országból, akik a német nyelvterületről, illetve az egykori Magyar Királyság területének mai országaiból érkeznek Rómába. A most induló esztendőben a magyarok alkotják a legnépesebb közösséget.

Pécsen hagyományosan a tanév végén van a pap- és diakónusszentelés, a kollégiumban azonban mindig az új tanév elején. Mint a tanulmányokat záró, és egyben az új életszakaszt is megnyitó esemény így igazán kifejezi, hogy a szentelendők levetik a régi embert, s felöltik az újat. Ez a szentelés emlékeztethet minket: a szeretetszolgálat, a diakónia, bár halált jelent a régi ember számára, mégis az új kezdete.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria