Két feszület is megújult Závodon

Hazai – 2014. december 20., szombat | 8:33

Két, egyházi tulajdonban lévő szobrot, a Szent Anna-kápolna melletti feszületet és egy útkereszteződésben álló keresztet is felújítottak a dél-dunántúli településen – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

Závod különösen gazdag egyházi értékekben. Mivel az épületek megfelelő állapotban vannak, a község épített és természeti örökségének megőrzésére létrejött szervezet, a Závod Értékeiért Közalapítvány a helyi védelem alatt álló szobrokat újíttatja fel. A közelmúltban restaurált Szent Antal- és Immakuláta-szobor után két újabb szobor és két feszület restaurálása készült el.

A Závod fölötti dombon 1766 óta áll a Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt római katolikus templom. A 18. században a templom elé két szobrot állítottak: Szent Vendelt, a pásztorok és nyájaik védőszentjét német telepes öltözetben ábrázolták, a Szent Notburgát alakját megjelenítő szoborra pedig szintén korabeli falusi viselet került. Az előzőt Johannes Ponert és Valentin Pez állíttatták, majd 1925-ben restaurálták. Szent Notburga idővel tönkrement szobra helyére ugyanabban az évben pirogránitból készíttettek egy újabbat a pécsi Zsolnay-gyárban.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 2012. évi őszi pályázatának részeként bruttó ötmillió forintból mindkét szobrot, ezeken kívül a Szent Anna-kápolna melletti feszületet és egy útkereszteződésben álló keresztet is felújítottak.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria