Kétféle Szent Márton-emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

Kultúra – 2016. július 8., péntek | 17:12

Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 ezer forintos ezüst, valamint kétezer forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki július 9-én – közölte az intézmény az MTI-vel július 8-án.

Az MNB közleménye szerint az ezüst- és a színesfém pénzek eltérő érmeképpel jelennek meg. A 10 ezer forint névértékű emlékpénzt Lebó Ferenc tervezte, az előlap fő motívuma egy Savariából, valószínűleg Szent Márton korából származó ókeresztény lámpafüggesztő, amelyet ma a Savaria Megyei hatókörű Városi Múzeum őriz. A hátoldal Szent Márton egyik legismertebb cselekedetét, a köpönyegmegosztást jeleníti meg egy ólomüveg-ablakábrázolás felidézésével. Az érme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm.

A kétezer forint névértékű színesfém emlékpénzt Tóth Zoltán tervezte, ennek előlapján a szombathelyi Szent Márton templom homlokzatának és tornyának részlete látható, a hátoldalon pedig Szent Márton ábrázolása látható egy gyógyult beteg társaságában. A színesfém érme réz és nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm.

Mindkét emlékérme törvényes fizetőeszköz, amely különleges, hamisítás elleni védelmet szolgáló biztonsági elemet is tartalmaz. A verdejelre felvitt, mikroírással készült „B”, valamint „P” betűk szabad szemmel nem, kizárólag legalább tízszeres nagyítással láthatóak. Mindkét típus átmérője 37 milliméter, szélük recézett.

Az emlékérmék értékközvetítő, ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű betöltését elősegítendő, a 10 ezer forintos címletű ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapban, míg a kétezer forintos címletű színesfém emlékérme időkorlát nélkül, a teljes készlet erejéig a rajtuk szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg.

Az ezüst emlékpénzből tükörfényes kivitelben ötezer darab, míg a kétezer forintos címletű pénzből selyemfényes kivitelben 10 ezer darab készül – olvasható a közleményben, amely felidézi: az egykori Savariában (Szombathely) született Szent Mártont mindmáig a jólelkűség, a felebaráti szeretet, az elesettek megsegítése, a szolidaritás és az egyszerűség példaképeként tisztelik szerte Európában.

Forrás: MTI

Fotó: Magyar Nemzeti Bank

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria