Kettős jubileumot ünnepelt Fedor Péter miskolc-avasi parókus

Hazai – 2017. augusztus 8., kedd | 16:42

Ezüstmiséjét és ezüstlakodalmát ünnepelte augusztus 6-án Fedor Péter miskolc-avasi parókus. A hálaadó Szent Liturgián Obbágy László nyíregyháza-kertvárosi parókus prédikált, az ünnepelt házasságát pedig Orosz Atanáz megyéspüspök áldotta meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Fedor Pétert 1992-ben, Urunk színeváltozásának ünnepén szentelte pappá Nyíregyházán Keresztes Szilárd püspök. Az akkor szentelt hat pap közül néhányan szintén kötődnek a miskolci egyházmegyéhez: innen származnak, vagy szolgáltak az egykori exarchátus területén. A jubiláns János evangéliumából választott ünnepi mottót, mivel a huszonöt év olyan fordulópont, ahonnan már van hová visszanézni, de jócskán lehet előre is tekinteni: „Arról ismerje meg mindenki, hogy tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” E mottó nemcsak a következő évtizedek, hanem Péter atya egész hivatásának iránymutatója is.

Az ünnepi szónok, Obbágy László az úrszínváltozás ünnepének lényegét elemezve több ponton vont párhuzamot Fedor Péter életével: a parókus most hegyen szolgál, Miskolc Avas városrészén, a hegyen épült Isten házában, ahol sok-sok átváltozás és átmenet után már hat éve tevékenykedik. Először Debrecenben volt segédlelkész, majd Rakacaszenden, Nyíregyházán, Szikszón, Irotán, Selyeben és Debrecenben szolgált, majd a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézet rektora volt. Miskolcra kerülése óta számos területen vesz részt a Miskolci Egyházmegye épülésében is. Parókusi feladatai mellett Fedor Péter a Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola nevelési igazgatóhelyettese is, a fiatalok lelki életéért felel.

Fedor Péter és felesége, Ósvay Ágnes ezüstmenyegzőt is ünnepelnek. Házasságukat a Szent Liturgia végén Orosz Atanáz püspök áldotta meg, valamint megköszönte az egyházmegye kialakítása kapcsán végzett munkájukat. Az avasi parókia hívei is köszönetet mondtak a házaspár közösségfejlesztő tevékenységéért: Fedor Péternek új liturgikus öltözetet adományoztak, azt kívánva, hogy még sok jubileumot éljenek meg együtt. A miskolci esperesi kerület nevében Papp András tolmácsolta Ferenc pápa apostoli áldását.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria