Kettős ünnepet ültek Nagyrákoson

Hazai – 2017. április 28., péntek | 15:13

Márfi Gyula veszprémi érsek április 23-án megáldotta a felújított nagyrákosi műemlék templomot, és szentmise keretében a bérmálás szentségében részesítette az arra felkészült fiatalokat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főpásztort Varga Ottó esperes-plébános kérte fel az Őrség egyik legismertebb templomának megáldására. Márfi Gyula érsek örömmel elfogadta a kis létszámú, 78 fős katolikus közösség meghívását.

A Vas megyei Nagyrákos község középkori eredetű temploma kevéssé kutatott, de szentélye és a hozzá kapcsolódó hajórész bizonnyal román kori, amit a középkorban nyugati irányban bővítettek, tornyot is építve hozzá. Méretei arra utalnak, hogy a mezővárossá fejlődő település plébániatemploma volt, és bizonyára voltak ma még fel nem tárt részletei is. Tömegével és belső terével ma is a középkort idézi a templom, amit a reformáció korából fennmaradt díszítőfestmény maradványai tesznek egyedivé.

A műemlék évtizedeken át lepusztult állapotban volt. Négy évvel ezelőtt kezdték meg felújítását; pályázati pénzből, a Szombathelyi Egyházmegye támogatásával és önerőből sikerült megmenteni az Őrség egyik legismertebb templomát.

Borromei Szent Károly tiszteletére szentelték; jelenlegi oltárképét és stációképeit Kopriva Attila munkácsi festőművész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja festette.

A szentelés előtt Ipacs Bence püspöki szertartó olvasta fel V. Németh Zsolt államtitkár, térségi országgyűlési képviselő köszöntő levelét. „Az építéshez, felújításához elengedhetetlenek a tárgyi feltételek és az anyagi erőforrások, a szíve mélyén azonban mindenki tudja: nem kőből épülnek a templomok. Nem is téglából és habarcsból, még csak nem is uniós vagy egyházmegyei támogatásból. Ha a nagyrákosi templom pusztán ezekből épült s újult volna meg, akkor nem volna más, mint kőhalom, egy élettelen építmény, ami véd ugyan a széltől és az esőtől, de nem védi meg a lelkünket; ami benntartja a meleget, de nem fogja össze közösségünket” – fogalmazott az államtitkár.

A templom megáldása után szabadtéri szentmisét mutatott be a veszprémi főpásztor, melynek keretében a bérmálás szentségében részesítette az őrségi fiatalokat, akik Varga Ottó esperes-plébános vezetésével készültek fel e jeles eseményre.

Forrás és kép: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria