Kiadták az első zande nyelvű bibliát Dél-Szudánban

Kitekintő – 2020. szeptember 18., péntek | 13:40

A dél-szudáni tombura-yambiói egyházmegyében szeptember 14-én mutatták be a helyi, zande nyelvre lefordított biblia első kiadását. Fontos mérföldkő, hosszú évek kemény munkájának és az állhatatos missziós tevékenységnek gyümölcse mindez a több mint száz éve fennálló egyházmegye számára.

A történelmi eseménynek számító könyvbemutatót az egyházmegye első püspöke, Joseph Gasi Abangite halálának hatodik évfordulója alkalmából rendezték, a Zsoltárok könyvéből vett mottóval: „Szavad fáklya a lábam elé, világosság az utamon”– számol be a katolikus Fides hírügynökség. Eduardo Hiiboro, az egyházmegye jelenlegi püspöke lelkipásztori levelében rávilágított, milyen jelentőséggel bír a Szentírás ezen kiadása a zandéül beszélő több mint négymillió hívő számára Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Közép-afrikai Köztársaságban.

„A tombura-yambiói katolikus egyházmegye megyéspüspökeként a vágyam Isten igéjének magasztalása, tanulmányozása, terjesztése és megélése oly módon, hogy az az élet minden aspektusának sarokkövévé váljon. Reméljük, hogy a Biblia támpont és életadó nedű lesz minden hívőnek és a tombura-yambiói egyházmegyének, mely tovább ünnepli, olvassa, imádkozza és megosztja másokkal Isten igéjét” – fogalmazott a főpásztor, és végül arra kérte a papokat, ez az esemény legyen számukra olyan, mint „egy új hívás, hogy az Ige szolgáivá váljanak”. Az ünnepi liturgia folyamán Hiiboro püspök a keresztényeket az ima folytatására buzdította a világot sújtó koronavírus-járvány legyőzéséért, majd a vírus terjedésének megfékezése céljából a felvázolt irányelvek követésére szólította őket.

Az ünnepségen részt vett Dél-Szudán Nyugat-Egyenlítő (Western Equatoria) államának kormányzója, Alfred Futuyo tábornok is, aki arra kérte az állampolgárokat, fogadják szívükbe a békét és az egységet, illetve fogjanak össze az állam és általában az ország fejlődéséért.

* * *

Dél-Szudán (teljes nevén Dél-szudáni Köztársaság) kelet-afrikai ország, egyben a kontinens legújabb állama, amely 2011-ben vált függetlenné.

A törzsi mozgások során a 16. században erre a területre érkező, jelenleg harmadik legnagyobb népcsoportnak számító zandék hozták létre Dél-Szudánban a legnagyobb kiterjedésű államot. A 19. században a franciák, a belgák és a mahdisták ellen küzdöttek szabadságuk megtartása érdekében. Az 1880-as években kitörő Mahdi-felkelés végül destabilizálta a születő tartományt, így az 1889-ben megszűnt. A terület 1899 után brit igazgatás alá került, Szudán többi részével együtt.

Szudán ötvenévnyi brit és egyiptomi uralom után 1956-ban lett független. A meglévő ellentétek azonnal polgárháborúhoz vezettek a kormány és a déli területek között. Dél-Szudánban 1955 és 1972, majd 1983 és 2005 között polgárháború dúlt. A második polgárháború több mint 2 millió halálos áldozatot követelt, és több mint 4 milliónyian menekültek el a területről.

2005-ben a kormány és a lázadó csoportok nemzetközi nyomásra békemegállapodást kötöttek, Dél-Szudán autonóm tartomány lett. A békemegállapodás rendelkezett arról is, hogy népszavazáson dönthet a függetlenségről vagy az autonóm státus fenntartásáról. Dél-Szudán 2011. július 9-én kikiáltotta függetlenségét Szudántól, a 2011. januári referendumon ugyanis az autonóm terület lakosságának majdnem 99 százaléka szavazott a függetlenség mellett.

A Magyarországnál mintegy hatszor nagyobb, 610 ezer négyzetkilométernyi területű országnak alig valamivel több a lakossága, mint hazánknak: kicsivel több mint 11 millió fő. 

A lakosság jelentős része keresztény vagy animista. A Pew központ 2010-es felmérése alapján a lakosság 60,5 százaléka volt keresztény, közel 33 százaléka hagyományos afrikai vallású, a maradék többnyire iszlámhitű.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség, Wikipedia

Fotó: Fides, Catholic Diocese of Tombura-Yambio

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria