Kiállítás mutatja be Debrecenben a domonkos rend történetét

Megszentelt élet – 2016. június 23., csütörtök | 11:51

Június 17-én kiállítás nyílt a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban „Úton lenni” címmel a domonkos rend megalakulásának 800 éves jubileuma alkalmából.

A kiállítás tablókon mutatja be Szent Domonkos rendjének történetét, valamint a Domonkos Családot, amelyet a szerzetesek, szerzetesnők és a világban tevékenykedő világi domonkosok alkotnak. A híres domonkosok – tudósok, prédikátorok, írók, közéleti emberek, magyar domonkos szentek – szintén megjelennek a tablókon.

A kiállítást Barta János történész, a Debreceni Egyetem professor emeritusa nyitotta meg, aki a debreceni domonkos plébánia (Szent László-plébánia) történetét felidéző tablókat külön is bemutatta, majd beszélt a domonkos rend 13. századi létrejöttéről is. Rámutatott: a domonkos szerzetesek nem elvonultan éltek, hanem az eretnek tanok ellen fellépve, városról városra járva prédikáltak. Életük örökös úton levés volt. Kolostoraikban tanulmányokat folytattak vagy pihenni tértek haza.

Az Úton lenni című kiállítással együtt megtekinthető a Szerzetesek szekere című vándorkiállítás is, amelyet 2014-ben készítettek a ferences, jezsuita, piarista és domonkos szerzetesi gyűjtemények képanyagából. A fotókon szerzetesek missziós útjain vagy egyéb küldetésük során készült felvételek láthatók. A képekről Hofher József jezsuita, egyetemi lelkész beszélt, aki az Úton lenni cím jelentéséről és jelentőségéről szólva megállapította: mindannyian örökösen úton vagyunk, bizonyos célok felé tartunk a földön, de megvan a személyes utunk is Jézussal az örök haza felé. Hofher atya a fotók kapcsán sok személyes emléket is felidézett rendtársairól és novíciusmesteréről.

A kiállítás harmadik egysége a domonkos irodalmat mutatja be, valamint több, a domonkosokkal kapcsolatos film is látható itt, többek között egy 1944-ben készült filmhíradó, amelyben Árpád-házi Boldog Margit szentté avatásáról tudósítanak.

A kiállítás megnyitóján közreműködtek Üsth Jutta és Komlósi Dorottya fuvolán.

Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Szent László domonkos plébánia munkatársai által készített tárlat július 9-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében (Debrecen, Bem tér 19/D).

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria