Aba-Novák, Molnár C., Szőnyi – Kiállítás a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak műveiből

Kultúra – 2018. március 18., vasárnap | 18:27

„Az első lépések – I primi passi” címmel március 17-én, pénteken kiállítást nyílt a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak műveiből az Akadémia Falconieri Palotájában Rómában.

Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál és Szőnyi István festők képei, valamint Pátzay Pál szobrász alkotásai fémjelzik a Nagy Háború utáni szellemi és kulturális ébredés korszakát. A Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából nyílt tárlat a magyar művészettörténet azon szakaszát mutatja be, amelyet az utókor „római iskola” néven ismer. A kiállítás az első ösztöndíjasok műveiből tár a római közönség elé egy válogatást, amelyek közt számos, egykoron Rómában készített mű szerepel.

A római iskola „szellemi atyja” Gerevics Tibor művészettörténész, a Római Magyar Akadémia első igazgatója volt, aki kora francia és német művészeti hatásainak ellensúlyozására a magyar művészet olasz merítését célozta meg. Rómába küldött fiatal magyar művészeket, hogy ott a klasszikus görög-római művészeti hagyományt, illetve a modern olasz művészet törekvéseit tanulmányozzák.

A most kiállított alkotások döntő részét Antal Péter műgyűjtő kölcsönözte az Akadémiának, aki a megnyitó másnapján, szombaton délelőtt nyilatkozott a kiállításról a Vatikáni Rádiónak. Elmondta, hogy miként született meg a mostani kiállítás ötlete, amikor tavaly az Akadémia bejáratánál meglátta az első ösztöndíjasoknak emléket állító márványtáblát, és javaslatát a jubileumi kiállításról Puskás István igazgató azonnal elfogadta.

Antal Péter adta kölcsön Aba-Novák Vilmos és Szőnyi István képeit, míg az unoka, Csillag Péter a nagyapa, Molnár C. Pál családi örökségéből kölcsönzött. Antal Péter elmesélte azt is, hogy nagyapja hatására kezdett gyűjteni 13 éves korában, és azóta is tart ez a szenvedélye. 5000 képzőművészeti tárgyból álló hatalmas Antal-Lusztig gyűjteményéből szívesen kölcsönöz különféle kiállításokra, és számos kiadvány és album népszerűsíti a gyűjtemény jeles darabjait a nagyközönség számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria