Kiemelkedően magas a vallásoktatás iránt érdeklődők száma Székelyföldön

Külhoni – 2015. március 6., péntek | 13:36

Negyvenezer Hargita megyei diák közül már több mint 32 ezer számára kérvényezték a vallásoktatást. A szülők túlnyomó többsége római katolikus vallásoktatást kért – tájékoztat a Székelyhon.ro.


Az iskolai vallási oktatás igénylésének határideje március 6-án, pénteken jár le. Szerdáig a megyebeli iskolás gyermekek 79 százaléka számára kérvényezték szüleik a vallásórák folytatását.

Mint ismeretes, az alkotmánybíróság korábban az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a tanügyi törvény azon előírását, amely a hittanórákon való részvétel alóli felmentést szabályozta. Ennek következményeként ezután nem akkor kell kérvényt benyújtani az iskolákhoz, ha a szülő nem akarja gyermekét hittanórára járatni, hanem abban az esetben, ha igényli gyermeke számára az iskolai vallásos nevelést. Az alkotmánybíróság döntése értelmében módosítani kell a tanügyi törvényt, azonban még mielőtt a parlament elkészítette volna javaslatát a módosításra, az oktatási tárca már elrendelte, hogy gyűjtsék össze az iskolák a szülők igényléseit a vallásoktatásra vonatkozóan. Amint azt Bogos Mária, a Hargita megyei tanfelügyelőség római katolikus és protestáns vallásoktatásért felelős munkatársa korábban pontosította, a vallásoktatás az előkészítő osztálytól a tizenkettedik osztályig továbbra is a törzsanyag része marad, de a szülőknek jelezniük kell, ha szeretnék, hogy gyermekük részt vegyen ezeken az órákon. A most benyújtott szülői igénylések a jelenlegi tanévre érvényesek – közölte érdeklődésünkre a szaktanfelügyelő.

Az iskolákban egy számítógépes programba vezetik be a szülők által a vallási oktatásért benyújtott kérvényeket, így a tanfelügyelőségen követni tudják az igénylések alakulását. Bogos Mária csütörtökön közölte, szerdáig Hargita megyében a diákok 79 százaléka számára kérték szüleik, illetve gyámjaik a hittanórák biztosítását. Eszerint a mintegy negyvenezer megyebeli diák közül több mint 32 ezer számára igényelték eddig a szülők a hittanórákat – részletezte a szaktanfelügyelő. Kifejtette, tapasztalataik szerint például egy városi iskolában osztályonként egy-két olyan gyermek van, akinek szülei nem fogják kérni a hittanoktatást, és több esetben ezen gyermekek családja olyan vallást gyakorol, amely nem szerepel a Romániában elismert tizennyolc vallás között.

Bogos Mária elmondta, az eddigi igénylések alapján már az is kijelenthető, hogy a  határozatlan időre alkalmazott vallástanárok Hargita megyében nem fogják elveszíteni az állásukat. Az alkotmánybírósági döntés nyomán ugyanis az az aggály is felmerült, hogy ha nem kérvényezi minden, eddig vallásórára járt gyermek szülője a további hitoktatást, akkor állás nélkül maradhatnak pedagógusok. Az egyes tanárok óraszámai viszont esetenként csökkenhetnek – tette hozzá a szaktanfelügyelő. Hargita megyében római katolikus vallásoktatók számára 52 állás van jóváhagyva ebben a tanévben, az ortodox vallásoktatók számára pedig 17.

A szülők túlnyomó többsége római katolikus vallásoktatást igényelt gyermeke számára. Aurora Parfeni főtanfelügyelő-helyettes egy korábbi összesítést elemezve rámutatott, 30 138 kérvény közül 20 325-ben kértek római katolikus hittanórát, 4523 szülő igényelt ortodox vallásórát, 3245 szülő református vallási oktatást és 1888 szülő unitárius vallási nevelést gyermeke számára. Kisebb, néhány tízes nagyságrendben előfordulnak ugyanakkor olyan kérvények is, amelyekben Jehova tanúi, pünkösdista, baptista, görög katolikus vagy adventista vallási nevelést kértek a szülők gyermekeiknek.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír