Kiengesztelődési vecsernyét tartottak Máriapócson

Hazai – 2018. február 16., péntek | 15:00

Kiengesztelődési vecsernye keretében kértek kölcsönösen bocsánatot egymástól papok hívek és elöljárók február 11-én Máriapócson.

Máriapócsra hívta Szocska Ábel apostoli kormányzó a Nyíregyházi Egyházmegye papjait, papnéit és a híveket is a nagyböjtöt megelőző vasárnapon, február 11-én, hogy kölcsönös bocsánatkéréssel és megbocsátással kezdődjön húsvéti készülődésük. Bizánci szokás szerint erre a kiengesztelődésre ad lehetőséget minden évben a nagyböjt előtti vasárnap este, sőt, a nagyböjt első alkonyati istentiszteletének számító kiengesztelődési vecsernye is.

A vecsernyén a szokásostól eltérő módon Szocska Ábel rövid elmélkedést is tartott. Az apostoli kormányzó közvetlen és személyes hangon kért bocsánatot az általa vezetett közösség tagjaitól mindazért, amit akarva vagy akaratlanul is elkövetett ellenük. Beszéde után a földre borulva ismételte meg szavak nélküli bocsánatkérését.

Szocska Ábel ezt követően a nyitott királyi ajtóba állt, és egyesével fogadta a lelkipásztorokat és házastársukat, hogy a megbékélés jelével pecsételjék meg egymás iránti kiengesztelődésüket. 

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria