Kihirdették a gitáros ifjúsági énekek szerzésére kiírt pályázat díjazottjait Budapesten

Hazai – 2016. július 8., péntek | 22:25

Kihirdették az ifjúsági dalpályázat díjazottjait az MKPK irodaházában július 8-án. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága új gitáros ifjúsági énekek írására hirdetett pályázatot; a zsűri elnöke Tolcsvay László zeneszerző, előadóművész, a Fonográf együttes alapító tagja volt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eredményhirdetésen részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi és Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, mindketten az Ifjúsági Bizottság tagjai, Dobszay Benedek ferences tartományfőnök, Soltész Miklós államtitkár és Sillye Jenő énekes-dalszerző.

Csanády Lőrinc szervező felkérésére Palánki Ferenc kezdte a köszöntések sorát; elmondta, az Emmi (egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárság) részéről érkezett a felkérés az Ifjúsági Bizottsághoz, hogy a krakkói ifjúsági világtalálkozó előtt egy zenei pályázattal frissítsék az egyházi ifjúsági zenét. A pályázatra, mely az Emmi támogatásával valósult meg, 95 pályamű érkezett; a püspök megköszönte minden induló szándékát, szépre törekvését.

Soltész Miklós államtitkár külön megköszönte, hogy többen is jelen vannak az országúti ferencesek csapatából, és remélte, hogy az ottani példa, az ottani lelkiség máshol is terjed. Felidézte, hogy például II. János Pált mennyi féle zenével fogadták apostoli útjai során; hol orgonával, hol gitárral – és a pápa mindegyiket örömmel fogadta, nem tett különbséget köztük. A gitáros szentmise is közel tud hozni Istenhez, mint az az országúti ferenceseknél minden vasárnap megtapasztalható. Soltész Miklós szavai szerint a keresztény zenei élet megújítása és éltetése a feladat, ami sok keresőt tud az egyházba vonzani.

Csanády Lőrinc bemutatta a zsűritagokat, elsőként Tolcsvay László zsűrielnököt említve, aki az egyházi zene területén is kiemelkedőt alkotott: ma mutatják be Mária evangéliuma című művét Balatonlellén, amellett pedig – bár ez nem sokak előtt ismert – a népszerű Fogadd el, Uram kezdetű dal az ő szerzeménye. Rajta kívül Fekete Andrea kórusvezető, Varjasi Adrienn, Dobszay Benedek, Sillye Jenő és Fábry Kornél alkotta a zsűrit, mely pontozással, számos szempontot mérlegelve értékelte a pályaműveket.

Sillye Jenő elmondta, nagy ajándéknak tekinti, hogy részt vehetett ebben a munkában, hogy láthatta a jövő nemzedékét. Most érkezett vissza Krakkóból, „beleszimatoltam abba a lelki térbe, amibe a fiatalok most mennek” – fogalmazott.

Dobszay Benedek beavatta a hallgatóságot a zsűrizés szempontjaiba: a közösen énekelhetőséget, hangszerhasználatot, prozódiát is vizsgálták; egyaránt figyelembe vették a teológiai és liturgiai szempontokat. Mindenkinek köszönte a munkáját, és hangsúlyozta, a nem díjazottak között is vannak jó művek, csak a vizsgált szempontok némelyikének nem feleltek meg.

Az első helyezett pályaműtől elvárt feltételeknek egyik beérkezett anyag sem felelt meg; kiosztottak viszont két második díjat. Kiemelt második díjra méltatta a zsűri Ott Gergely Te vagy az út, amin járhatok című alkotását.

A másik második díjat Gável Gellért Benned bízom, a harmadik díjat pedig Andrejszki Tamás Megyek feléd című dala kapta.

A zsűri munkája első fázisa után egy 11 fős élboly alakult ki – ebből választották ki az első három helyezettet, azonban a többi nyolc pályamű is díjazásban részesül. A zsűri szívesen ad visszajelzést az indulóknak, szívesen megosztja véleményét, meglátásait velük; ennek érdekében a dalpalyazat[kukac]krakko2016.hu email címre várják a leveleket.

A szervezők mindenkit biztattak, hogy dolgozzanak tovább; ez alkalommal viszonylag rövid volt a határidő, azonban 2020-ig, a Budapesten rendezett Eucharisztikus Világkongresszusig – amikor megint várhatóak hasonló pályázati kiírások – még bőven van idő, érdemes készülni, próbálni. A tapasztalat az – hangsúlyozták a szakértők –, hogy egy-másfél év szükséges egy dal kiérleléséhez, amíg kitisztul például a prozódia, az akkordfogások.

Milyen dalra gondoltak a pályázat meghirdetői?

• A most születő új dal szóljon a keresztény értékek melletti kiállásról, ezen értékek megéléséről, az arra való hívásról, buzdításról vagy az arról való tanúságtételről.
• Legyen vidám hangvételű, lelkesítő, közös éneklése legyen motiváló, örömteli.
• A dal szövege és stílusa legyen időtálló, általános, amely nem csupán például az IVT résztvevőit, hanem nemtől, kortól, az éneklés időpontjától függetlenül bárkit meg tud szólítani.
• Legyen könnyen tanulható, könnyen játszható és együtt énekelhető, dallamos.
• Hasonlóan a jelenlegi ifjúsági „kortárs” egyházzenei hagyományhoz, legyen eljátszható gitárral (gitáros zenekari felállással), átlagos gitártudással.
• A dal legyen alkalmas arra, hogy templomban, liturgia keretében énekeljék, például szentmise kezdő vagy záró énekeként, vagy dicsőítés keretében.
• Legyen új, teljes egészében saját szerzemény, legfeljebb 3 versszakos és 5-6 perces.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria