Kilencedet tartottak a betegek világnapja alkalmából Padén

Kishírek – 2019. február 14., csütörtök | 10:34

A Nagybecskereki Egyházmegyéhez tartozó Padé hívei szeretnek népi ájtatosságokat imádkozni. A korábbi évekhez hasonlóan idén is Lobár Mária toborozta a betegek világnapját megelőző novéna imádkozóit.

A tizenhét tagot számláló imacsoport tagjai a világ szenvedő betegeiért ajánlották e kilencedet, illetve mindazokért – orvosok, ápolók, a betegápoló rend tagjai, papok, szerzetesek, önkéntesek, a hozzátartozók –, akik a betegségben szenvedőket ápolják, hozzásegítik a gyógyuláshoz, enyhítik szenvedésüket.

A novéna során nap mint nap összegyűltek és együtt fohászkodtak a hívek a Szűzanyához a padéi plébánia hittantermében – dicsérettel, köszönettel, rózsafüzér-imával. A felolvasók felidézték a 161 éve a dél-franciaországi Lourdes falucskában élő 14 éves kislány, Soubirous Bernadette életében történt eseményeket.

Fiser János atya kérésére azok az idősek, betegek, akik nem tudtak jelen lenni a közösségben végzett lourdes-i kilenceden, otthon végezték a novénát.

Az imakilenced befejeztével, a Lourdes-i Boldogasszony ünnepén a plébános a betegekért és az imádságot végzőkért mutatott be szentmisét a padéi katolikus templomban. Prédikációjában arra emlékeztett, hogy 1993. február 11. óta minden évben szentelnek egy napot a betegekért való imádságnak, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését” világszerte. A kezdeményezés II. János Pál pápa nevéhez fűződik.

Isten kegyelmében való gazdagodás történik szerte az egész világon, ahol a Máriához imádkoznak – mondta szentbeszédében Fiser János. Kiemelte: a mi népünk a Szűzanyát úgy is tiszteli, mint az Egyház anyját, mint a Világ Királynőjét, ezért is tudjuk kérni, hogy esdje ki a békét a szíveinkben, az emberek között, békét a családokban, a társadalomban és az egész világon. Úgy is tiszteljük a Szűzanyát, mint Nagyasszonyunkat, Pátrónánkat. Amikor Szent István leborulva Nagyboldogasszony-oltára előtt felajánlotta koronáját, vele együtt felajánlotta egész népünket is. Első királyunk óta a Boldogságos Szűz a mi Pátrónánk és védelmezőnk minden külső és belső ellenséggel szemben.

Prédikációja végén a lelkipásztor arra kérte a híveket, hogy hirdessék Mária lourdes-i üzenetét: „Tartsatok bűnbánatot! Imádkozzátok a rózsafüzért! Imádkozzatok a bűnösök megtéréséért!”

A szentmise záró áldása után a plébános meghívta a jelenlévőket e hittanteremben tartott szeretetlakomára.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria