Kim Yuna, a jég hívő csillaga

Kitekintő – 2014. február 19., szerda | 19:02

Kim Yuna, katolikus olimpikon és a jégkorcsolyázás nemzetközi sztárja nemcsak a sport iránti elkötelezettségének köszönhetően vált híressé, hanem abban is példát mutat, hogyan éljük meg hitünket a nyilvánosság előtt. Az Aleteia hírportál írását foglaljuk össze.

Evan Pham, detroiti szeminarista és blogger február elején arról beszélt a CNA-nak, hogy mennyire megrendítette őt a hitnek az az egyszerű jele, ahogy Kim a jégen imádkozott a 2010-es vancouveri olimpián. Nemcsak ő, de egész családja meghatódott, amikor látták, ahogy Kim keresztet vet és fejet hajt kűrje előtt a döntőben, amit végül meg is nyert.

„Ott állt ez a fiatal lány a jégen, a kamerák kereszttüzében. És nem félt, nem érdekelte, ki figyeli őt: imádkozni akart.”

Szülőhazájában, Dél-Koreában Kim a legnagyobb sztárok egyike, főleg amióta 2010-ben olimpiai bajnok lett rekord pontszámmal a női szabad korcsolyázásban.

Kim a kortárs műkorcsolya egyik legjobbja: a női rövid programban, illetve a kűrben a valaha elért legmagasabb pontszám az övé; ezidáig 11 alkalommal döntött világcsúcsot.

Kim édesanyjával együtt katolizált 2008-ban, miután apácákkal és katolikus szervezetekkel kerültek kapcsolatba a Kim térdproblémáit kezelő orvos révén, aki maga is hívő katolikus. Kim a hírnevét nemcsak filmekben és reklámokban hasznosítja, hanem megragad minden alkalmat, hogy hitéről tanúságot tegyen.

Keresztelőjekor Kim a Stella nevet kapta, Mária, a Tenger Csillaga elnevezés után. Amint egy egyházközségi lapnak elmondta: a keresztelő közben „hatalmas vigasztalást” érzett a szívében, és megígérte Istennek, hogy szüntelenül imádkozni fog, különösen versenyek előtt.

Azóta Kim számtalanszor megmutatta hitét a világnak, amikor a jégre lépés előtt keresztet vetett különböző versenyeken. 2010-ben csatlakozott a koreai püspökök kampányához, amit a rózsafüzér megismertetéséért indítottak – és amelynek kapcsán a saját rózsafüzér-gyűrűje jelentését is el tudta magyarázni rajongóinak, akik jegygyűrűnek nézték azt.

Kim aktívan segíti a katolikus kórházakat, egyetemeket és karitatív szervezeteket: karitatív, illetve önkéntes munkával, valamint adományokkal. A szöuli katolikus karitász szóvivőjeként együttműködik a koreai katolikus püspökökkel.

Mindezen felül 2012-ben több százezer dollárt adományozott a szalézi rendnek, hogy támogassa Dél-Szudánban végzett missziós munkájukat és a katolikus iskolák építését a háború sújtotta országban. Adományát személyesen adta át Szöulban a szalézi testvéreknek. A koreai sajtónak azt nyilatkozta: 2011-es afrikai útja során fogalmazódott meg benne, hogy amiben csak tud, szeretne segíteni az ott élő gyermekeknek.

Mint Evan Pham elmondta, Kim tanúságtétele őt is bátorította, hogy merjen beszélni a hitéről másoknak. Azelőtt gyermekként, úgy érezte, hogy ha nyíltan beszél a hitéről, azzal mintegy „célkeresztet rajzol a saját homlokára” – kiteszi magát az elítélő véleményeknek, gúnynak, esetleg üldöztetésnek. Azonban amikor látta Kimet a kűrje előtt imádkozni, sok minden megváltozott benne: azóta nyíltabban kifejezi hitét. „Arra szoktam gondolni, mit válasszak: azt, hogy félek, vagy azt, hogy nem félek? És nem félni sokkal szebb!”

Magyar Kurír
(vn)