Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen

Hazai – 2018. június 16., szombat | 12:01

A pécsi püspökség idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz június 23-án. Az idei rendezvény kiemelt városa Pécs – témája a család.

Tizenhatodik alkalommal nyitják meg kapuikat a magyarországi múzeumok a látogatók előtt az év legrövidebb éjszakáján, június 23-án. A Múzeumok Éjszakája programegyüttesnek több megkezdett és formálódó hagyománya van. Ezek közé tartozik az is, hogy a Kultúráért Felelős Államtitkárság 2015 óta kiválaszt egy kiemelt témát és egy főszereplő várost – amely idén Pécs lesz.

A pécsi püspökség évek óta csatlakozik az országos rendezvényhez „Kincsek éjszakája” nevű programjával, amelynek mottója: „Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is” (Mt 6,21).

Az est folyamán különleges családi kincskereső játékra hívják a látogatókat: négy helyszínen négy elveszett érme másolatát kell megkeresni Klimo püspök gyűjteményéből.

Klimo György a 18. századi Pécs kultúrapártoló püspöke volt. Nemcsak könyvtárat hozott létre, de érmegyűjteménye is híres volt. A gyűjteményben nagy gonddal és hozzáértéssel válogatott, kiváló állapotban lévő arany- és ezüstpénzek kaptak helyet, amelyek számát Csajághy Károly háromezer darabra becsülte. A gyűjtemény legjelentősebb darabjai az ókori római pénzek voltak, de találhatunk magyar arany- és ezüstérméket is, egészen Szent István korától.

A játék során megtalált érmék fizetőeszközként beválthatók a Magtár Kávézóban egy pohár borra vagy limonádéra. A kávézó és a terasz a Kincsek Éjszakáján éjfélig tart nyitva.

A 20 órakor kezdődő kincskeresés mellett több helyszínen számos más program is várja az érdeklődőket, családokat:

A kincstárban idegenvezetések indulnak, a kiállítás az esti belépőjeggyel szabadon látogatható; a gyerekeket óriás puzzle, kockák és háromdimenziós kirakó várja a foglalkoztatóban; 19 órától „kerámiafestöde” lesz a Pécsi Püspökség motívumaiból, 20 órától pedig „Kincskereső” múzeumpedagógiai foglalkozás családoknak.

A székesegyház kilátótornya páratlan éjszakai panorámát nyújt a látogatóknak. A Magtár Látogatóközpontban, a Püspöki Pincében borkóstolót tartanak a Pécsi Püspökég címeres boraiból; továbbá a Magtár imázsfilmjét is megtekinthetik az érdeklődők. A Dzsámiban 15 perces orgonakoncertek kezdődnek 21, 22 és 23 órakor.

A Múzeumok Éjszakája keretében szervezett „Kincsek éjszakája a pécsi püspökségen” programjairól további részleteket olvashatnak az egyházmegye honlapján.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria