Kiszabadultak a Nigériában novemberben elrabolt szerzetesnők és novíciák

Kitekintő – 2018. január 11., csütörtök | 13:03

Ötvenhárom nap fogság után január 6-án, illetve 7-én kiszabadult a Krisztus Eucharisztikus Szíve Szerzetes Intézmény (Sisters of the Eucharistic Heart of Christ) három nővére és három novíciája, akiket november 13-én raboltak el Nigériában, Edo államban, Iguoriakhiban.

Szabadon bocsátásukról a Fides missziós hírügynökség és a Missio Alapítvány is hírt adott. Január 6-án, szombaton este egy szerzetesnőt engedtek szabadon, majd a következő napon a többieket is. Mindannyian visszatértek egyházmegyéjükbe, a rendházukba. Szerzetes-elöljárójuk elmondása szerint egyikükön sem látszottak fizikai erőszak nyomai.

A szerzetesnők kiszabadításáért intézett felhívásokhoz Ferenc pápa is csatlakozott december 17-én, az Úrangyala imádság alkalmával: „Kapcsolódom a nigériai püspökök felhívásához a Krisztus Eucharisztikus Szíve Szerzetes Intézmény hat nővérének szabadon bocsátásáért, akiket egy hónapja raboltak el iguoriakhi rendházukból. Buzgón imádkozom értük, és mindazokért, akik ebben a fájdalmas helyzetben vannak: kívánom, hogy karácsonyra végre hazatérhessenek.”

Nem világos az emberrablás oka. „Tudjuk, hogy a Krisztus Eucharisztikus Szíve Szerzetes Intézmény nővérei tagjai annak a globális hálózatnak, amely küzd többek között a nőket sújtó emberkereskedelem és rabszolgává alacsonyításuk  ellen” – olvasható a Missio Alapítvány honlapján.

A Fides hírügynökség beszámolt arról, hogy a helyi sajtó szerint az emberrablók később 20 millió nairás (körülbelül 15 millió forint) váltságdíjat követeltek, de nem fizettek nekik. A rendőrparancsnok, Johnson Kokumo elmondta, a nővéreket egy rendőrségi akció során szabadították ki.

Forrás: Vatikáni Rádió; Fides.org

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria