Kitüntetést kapott Várnai Péter

Hazai – 2017. november 23., csütörtök | 9:43

A Hittel a Nemzetért Alapítvány Mindszenty-emlékplakettjét vehette át Várnai Péter címzetes prépost, nyugalmazott plébános október 28-án.

A Hittel a Nemzetért Alapítvány 2007-ben azzal a céllal alakult, hogy Mindszenty József bíboros tiszteletét segítse terjeszteni, élete példáját, tanítását megismertesse, és évről évre tudományos előadást tartson, hogy mindezzel a boldoggá avatása ügyét szolgálhassa. Az alapítvány Mindszenty József hercegprímás 1956-os kiszabadulása évfordulóján minden évben konferenciát rendez, melynek helyszíne a budapest-rákosszentmihályi plébánia. Az idei novemberi konferencián Horváth Attila alkotmánybíró és Krajsovszky Gábor egyetemi docens tartott előadást.

Az alapítvány kuratóriuma minden évben Mindszenty-emlékplakettel tüntet ki egy-egy olyan személyt, aki az alapítvány céljának eléréséhez a saját hivatásában kiemelkedően hozzájárult. Idén Várnai Péter nyugalmazott plébánosnak ítélték a díjat, akinek munkásságát az alapítvány egyik kurátora, Petrovics Sándor méltatta.

A Mindszenty-emlékplakett Domonkos Béla szobrászművész alkotása, ő a rákosszentmihályi templom előtt álló Mindszenty-bronzalak, a bíborost ábrázoló első budapesti köztéri szobor alkotója is.

Az alapítvány korábbi díjazottjai: Regőczy István, Jelenits István, Takács Istvánné, Kerényi Lajos, Burián László, Bárány József, Adriányi Gábor, Sillye Jenő.

Forrás és fotó: Hittel a Nemzetért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria