Kívül-belül megújul a templom Kenderesen

Hazai – 2020. december 21., hétfő | 13:18

Kívül-belül felújítják a kenderesi katolikus templomot. A munkálatok ütemezéséről Koltavári Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település plébánosa a Szent István Rádiónak nyilatkozott.

A Nagyboldogasszony-plébániatemplom felújítása 2020 júniusában kezdődött. A kétszáz éves épületet utoljára a nyolcvanas évek végén újították fel, a nedvesség sok problémát okozott, állapota igen leromlott azóta.

A munkálatokhoz szükséges forrást az államtól kapta Kenderes település a középületek felújítására. A rekonstrukció keretében a tetőszerkezetet teljes egészében kicserélik, a belső térben valamennyi burkolat megújul, hőszigetelést kap az épület, a falakat pedig megvédik a talajnedvességtől. Az ólomüveg ablakok védőréteggel való ellátása már megtörtént. A korábban nem működő toronyórákba digitális szerkezet került, így a jövőben már mutatni fogják a pontos időt.

A templom belső terében a két mellékoltár helyére betlehem, illetve a szent sír került, s új keresztelőkápolnát is kialakítanak. Megújul a teljes bútorzat, a padok is megszépülnek. Az épület körül a régi aszfalt helyett térkővel burkolják az utakat és négy úrnapi oltárt alakítanak ki.

A munkálatok összes költsége meghaladja a 400 millió forintot. A remények szerint 2021 májusára készül el a rekonstrukció, az ünnepélyes megáldást nyárra tervezik.

Forrás: Domán Vivien, Bérczessy András/Egri Főegyházmegye

Fotó: Koltavári Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria