Kocsis Fülöp érsek augusztusban Szíriába utazik – Még várják a pénzadományokat

Hazai – 2018. július 8., vasárnap | 18:33

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita augusztus 2-án utazik Damaszkuszba, hogy személyesen adja át a szíriaiaknak az elmúlt hónapokban gyűjtött pénzadományt.

A 2011-ben kezdődött szíriai háború immár hét éve tizedeli az ország lakosságát, dönti romba városait, maga alá temetve utakat, házakat, kórházakat, iskolákat, mecseteket, templomokat és a világörökség több ezer éves kincseit. Az ország egykor 23 milliós lakosságából jelenleg 5 millió ember él a környező országokban menekültként, 13 és félmillióan pedig súlyos nélkülözéssel, betegségekkel küzdenek. Az országon belül maradt, de lakhelyét elhagyni kényszerült emberek több mint 6 és fél millióan vannak, közel 5 millióan pedig nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető területeken élnek, élelem, áram, gyógyszer nélkül, életveszélyben.

Szíria lakosságának a konfliktus kirobbanása előtt körülbelül 8 százaléka volt keresztény, együtt élt itt a korai Egyház történelme során kialakult minden felekezet és Jézus nyelvét, az arámit is beszélték néhány kis közösségben.

A szíriai keresztények sorsát a magyar görögkatolikus egyház is szívén viseli, ezért tavaly gyűjtést indított. Az „első körben” összegyűjtött pénzadományokat Fülöp atya Szíriában személyesen adta át. A jó szándékú embereknek köszönhetően – akik közül például többen úgy segítettek, hogy a szíriai keresztények javára rendezett jótékonysági hangversenyen keresztül nyújtottak támogatást – idén újabb összeggel tudja az Egyház támogatni a bajba jutottakat. A főpásztor augusztus 2-án indul Damaszkuszba, ahol ismét találkozik Naim Gharbival, a damaszkuszi görögkatolikus melkita patriarkátus parókus esperesével.

Fontos, hogy a gyűjtés folyamatos, így aki teheti, még most is segíthet a szíriai keresztényeken! Adományaikat a CIB Bank következő számlájára várják: 10702071-69121841-51400006. Kedvezményezett neve: Görögkatolikus Metropólia. A megjegyzés rovatba kérik, írják be: „szíriai keresztények”.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria